A HÉT FOTÓSA: Yale Joel - A lehetetlen fotósának képei a tükör mögül

2018. december 13. Mai Manó Ház

Az 1919-ben született Yale Joel 19 évesen már profi fotográfusként alkalmazták, később a második világháború alatt haditudósítóként, majd a negyvenes évek végétől a LIFE magazinnak dolgozott. A Life képszerkesztőinek köszönhetően hamarosan komolyabb hírnevet is szerzett a "lehetetlen fotográfusaként" azzal a képességével, hogy olyan perspektívákat mutatott be, melyeket az emberi szem általában nem lát. Yale úttörő szerepet töltött be az extrém nagylátószögű fotózás területén és a stroboszkópos világítás korai használatában is.
A világhírű fotóriporter kétszer nyerte el a Magazine Photographer of the Year díjat. Egy-egy képet akár többször is lenagyított. A visszaemlékezések alapján Yale perfekcionista volt, órákat töltött a sötétkamrában, egészen addig, míg végül az elképzelt eredménnyel nem zárult az előhívás folyamata. Pályafutása alatt rengeteg könyve jelent meg, de tanárként és előadóként is fontos szerepet töltött be, hiszen a Hunter College és a New York-i Egyetem adjunktusa volt, de emellett tanított a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központban is.

Mivel ezen a héten a LIFE riporterének 65 évvel ezelőtt készült felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus képeiből válogattunk. Yale Joel 1946-ban a New York-i Times Square Színházba járó közönséget viccelte meg azzal, hogy egy speciális tükör mögül fényképezte le őket. Ma ezeket a képeket láthatjátok.  

(forrás: mashable.com)

Két évvel később, 1948-ban Doisneau a párizsi Romi Galériában titokban kezdte el fotózni az utca emberének reakcióit a kirakatban elhelyezett női aktra. Ezeket a képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása