Hét díjnyertes fotóalbum, mely most online is megtekinthető

2018. december 23. Mai Manó Ház

Az előző bejegyzésünkben egy online is megtekinthető, díjnyertes magyar filmet ajánlottunk figyelmetekbe, ma pedig hét olyan fotóalbumot mutatunk be, melyek .pdf formátumban akár le is tölthetők. A Los Angelesben működő Lucie Foundation idén is kihirdette pénzdíjas pályázatának nyerteseit és nemrég a fődíjas albumokkal együtt a kategóriagyőztes könyveket is bárki számára elérhetővé tették, ahol többek között megtalálhatjuk Diane Arbus, Edward Steichen és Harry Benson képeit is. 

Mai bejegyzésünkben ezekből a könyvekből válogattunk. A képekre kattintva a fotóalbumok PDF verzióit tekintheted meg. 

46750
Kiadó: FotoEvidence (english edition)
Fotográfus: João Pina
Szekesztő: João Pina
Megjelenés időpontja: 2018. május
Kiadás helye: New York City, USA
A fotóalbum címe (46750) Rio de Janeiro bűnügyi statisztikájának egy megrázó adata. 2007 és 2016 között a nagyvárosban és környékén ennyi gyilkosság történt. Ez átlagosan naponta 13 gyilkosságot jelent. Az 1980-ban született João Pina dokumentarista sorozata hiteles képet nyújt a város állapotáról. A portugál fotós albuma 2018 májusában jelent meg.

46750.jpgFotó: João Pina

The East End in Colour 1960-1980
Kiadó: Hoxton Mini Press
Fotográfus: David Granick
Kiadás ideje: 2018. február
Kiadás helye: UK
David Granick (1912-1980) fotográfus egész életében London East End negyedében élt. Kodachrome-ra készült színes felvételei 2017-ig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. Egészen addig, míg a Tower Hamlets Helytörténeti Könyvtárban és Archívumban Chris Dorley-Brown fotográfus fel nem fedezte őket. Granick a hatvanas évektől kezdve örökítette meg a híres londoni városrészt, képei egy olyan világba vezetik a nézőt, mely már régen eltűnt. 

granick.jpgDavid Granick: The East End in Colour 1960-1980

Diane Arbus: A box of ten photographs
Kiadó: Aperture and the Smithsonian American Art Museum
Fotográfus: Diane Arbus
Szerkesztő: Lesley A. Martin
Kiadás ideje: 2018. április
Kiadás helye: New York
Két hónappal Diane Arbus halála előtt, 1971 májusában az Artforum először mutatta be a fotográfusnő munkáit. Ekkor egy tíz fényképből álló albumot adtak ki ötven példányban. Arbus halála után négy példány fogyott csak el; Richard Avedon is vásárolt a különleges portfólióból (a legenda szerint egyet magának, egyet pedig barátjának Mike Nicholsnak). De vásárolt a Jasper Johns és Bea Feitler, a Harper's Bazaar művészeti igazgatója is egy-egy példányt.
47 évvel később a Smithsonian American Art Museum kiállítást rendezett a képekből és katalógusként az alábbi albumot adták ki. 

arbus.pngFotó: Diane Arbus

RFK: A PHOTOGRAPHERS JOURNAL
Kiadó: powerHouse
Fotográfus: Harry Benson
Szerkesztő: Gigi Benson
Kiadás éve: 2018. május
Kiadás helye: USA
Harry Benson 1968-ban sok időt töltött Robert F. Kennedy (és családja) kampánykörútján. Benson csupán néhány méterre volt, amikor az Ambassador Hotel konyhájában lövések dördültek és ő volt az egyik utolsó személy, aki azon az éjszakán elhagyta a konyhát. Ott volt a vonaton, mely Kennedy holttestét szállította vissza és a New York-i temetésen is végig fényképezett. Az 50 éve készült képek a powerHouse gondozásában jelent meg 2018 májusában. 

benson.jpgFotó: Harry Benson

BORNE BACK
Kiadó: Peanut Press
Fotográfus: Victoria Will
Kiadás éve: 2017. október
Kiadás helye: Los Angeles, CA
A Borne Back című könyv megjelentetése az első alkalom, hogy Victoria Will fényképei egy könyvben is helyet kapnak. A fotóalbum áthidalja a kereskedelmi fotózás és a képzőművészet közötti szakadékot. Will a Sundance Filmfesztiválon nagyformátumú fényképezőgéppel dolgozott és képeit archaikus tecnikával, nedves lemezes eljárással készítette. Az exponálás helyén egy mobil sötétkamrát állított fel, és a lemezeket is helyben láthatóvá tette. A 35 oldalas fotóalbum a Peanut Press kiadónál jelent meg. 

will.jpgFotó: Victoria Will

Into The Light: The Music Photography of Jérôme Brunet
Kiadó: Insight Editions
Fotográfus: Jérôme Brunet
Szerkesztő: Jérôme Brunet
Kiadás éve: 2018. október
Kiadás helye: San Rafael, California
Jérôme Brunet képei az alábbi neves lapokban jelentek már meg: Vanity Fair, Rolling Stone, Time, Billboard, Popular Photography, American Photo, Guitar World, Smithsonian and The New York Times. Az Into the Light című könyv legismertebb munkái közül válogat.
B.B. King, Eric Clapton, Slash, Tom Petty, Bruce Springsteen, Santana, Aretha Franklin, James Brown, U2, The Who, Pink Floyd és The Rolling Stones koncertjeiről készült képeket a fotóra kattintva találod. 

brunet.jpegFotó: Jérôme Brunet

Camera Work Numbers 1 to 50
Kiadó: Pierre Vreyen
Fotográfusok: Edward J. Steichen, Alfred Stieglitz, Gertrude Käsebier, James Craig Annan, etc...
Kiadás éve: 2018
Kiadás helye: Saint Louis, MO
A Camera Work fotóművészeti folyóirat 1903 és 1917 között jelent meg. A Vreyen kiadónál megjelent 100 oldalas kiadványban a fotótörténeti jelentőségű magazin lapszámait mutatják be. 

camearwork.jpgFotó: Camera Work, 1903-1917

(forrás: luciephotobookprize.com)

A posztban látható fotóalbumokat a Mai Manó Könyvesbolton keresztül is meg lehet rendelni. Könyvesboltunk idei karácsonyi ajándékötleteit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása