A HÉT FOTÓSA: Nick Veasey, a röntgenfényképezés mestere

2019. február 17. Mai Manó Ház

A röntgensugarak veszélyesek és az emberi szem számára láthatatlanok. Nincs szaguk, és nem érinthetjük meg őket. Izgalmas használni valamit, ami láthatatlan tárgyakat ismét láthatóvá teszi. Ez emlékeztet arra, amikor Anna Atkins botanikus a 19. század közepén cianotípiát használt egy olyan fotográfiai folyamat kifejlesztésére, amely lehetővé tette a pillanat befagyasztását kamera használata nélkül. Nagy öröm amikor látok valamit, ami nem volt látható. - mondta a svéd fotográfiai múzeumban, a Fotografiskában megnyitott kiállításán az 1962-ben Londonban született angol Nick Veasey, aki egy átalakított radarállomást használ fotóstúdióként Kent városában, ahol különleges röntgenképeinek nagy részét készíti.
A röntgennel való fényképezés nem veszélytelen játék, ezért az ólommal bélelt, 200.000 dollár értékű stúdióban egy Geiger-Müller számláló is be van építve. Az elkészült röntgenképeket Veasey azonnal a számítógépére tölti, ahol azokat egy program segítségével láthatóvá, érthetőbbé teszi. Ez a digitális utómunka hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.
Veasey röntgensugárral átvilágított fotóin - túllépve a külsőségeken - a tárgyak, emberek és állatok belsőjébe kukkanthatunk bele. A díjnyertes képeivel egyben arra akarja felhívja figyelmünket, hogy a körülöttünk lévő tárgyak - sőt még az ember is - belülről egy bonyolult, páratlan részletességű rendszert alkot, és hogy ne ítéljünk a külső alapján. - írta a hvg.hu Veasey munkáiról. Tematizált sorozataiban játékokat, közlekedési eszközöket és embereket is láthatunk. 

Mivel ezen a héten Nick Veasey Szelfi című röntgenképét választották a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért most a képre kattintva a világhírű röntgenfotós munkáiból találsz egy válogatást.

 

Nick Veasey 2018-ban megjelent Catalogue of X-Rays Works című 62 oldalas kiadvány .pdf verzióját a képre kattintva találod. 

nv10.jpgFotó: Nick Veasey: Marilyn, C-Type Print mounted on Plexi, 2015 © Nick Veasey/Avant Gallery

(forrás: facebook.com; nickveasey.com; hvg.hu)

A Mai Manó Házban a Vissza a jövőbe. A 19. század a 21. században című kiállításunkon most Gothard Jenő röntgenképeiből is bemutatunk egy válogatást. A tárlatról bővebben ITT olvashatsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása