A HÉT FOTÓSA: Abelardo Morell, a camera obscura mestere

2019. február 21. Mai Manó Ház

1991-ben kezdtem az első képeimet a camera obscura technikával készíteni az elsötétített nappalimban. Ahhoz, hogy egy ilyen fénykép szülessen, a teljes sötétség elérése érdekében elsőként minden ablakot fekete műanyaggal lefedek. Az ablakok elfedéséhez használt műanyagban lévő lyukon beérkező fény lehetővé teszi, hogy a külvilág képe fejjel lefele megjelenjen a szoba falain, és ekkor a nagy formátumú fényképezőgépet a falon levő bejövő képre fókuszálom és exponálok. A karrierem elején ezek az előkészületek még öt-tíz órát vettek igénybe. Idővel ez a projekt elvitt engem a nappalimból a világ minden tájára. Néhány évvel ezelőtt, ennek a folyamatnak a vizuális potenciáljának növelése érdekében elkezdtem színesfilmet használni, és egy speciális lencsét helyeztem az ablakot fedő fekete műanyag nyílására, hogy növelhessem a bejövő kép teljes élességét és fényességét. Mostanában gyakran prizmát használok, hogy a kép megforduljon. A digitális technológiának köszönhetően jelentősen lerövidítettem az expozíciós időt, ami lehetővé teszi, hogy több pillanatnyi fényt rögzítsünk. - olvashatjuk Abelardo Morell gondolatait a képeit bemutató weboldalán.
A Kubában született Abelardo Morell tizenégy évesen, 1962-ben menekült szüleivel az Egyesült Államokba, először Miamiba, ahonnan New Orleansba majd végül New Yorkba költöztek. Közel harminc évesen kezdett el a camera obscurával komolyabban is foglalkozni és ezt a tevékenységét a mai napig gyakorolja. A camera obscura lényege egy természeti jelenség, amely egy "sötét szobában" jöhet létre. A szobába egy apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét teljes mértékben átfordítva (fejjel lefelé és felcserélt oldalhelyesség) jeleníti meg. Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. Azonban a kortárs fotográfia is mindig újra és újra felfedezi a camera obscurában rejlő lehetőségeket.

Mivel ezen a héten Abelardo Morell Firenzében készült fényképét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben az ő képeiből válogatunk. 

(forrás: abelardomorell.net)

A camera obscuráról az alábbi videónkban találsz több információt. 

 

A Nemzetközi Lyukkamera Nap (International Pinhole Day) alkalmából a Mai Manó Házban is építhetsz magadnak egy camera obscurát áprilisban. Részletek hamarosan itt a blogunkon.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása