Mai Manó Online Fotóegyetem - Fekete András fotográfussal Winkler Nóra beszélget

2019. március 03. Mai Manó Ház

Fekete András a fényképezéssel az Egri Ifjúsági Ház fotószakkörében ismerkedett meg az 1990-es évek végén, majd ezt is választotta hivatásának, szabadúszó fotóriporterként dolgozik. Képei különböző lapokban jelennek meg: HVG, Index.hu, Népszabadság, Afisha(Moszkva), National Geographic. Személyes fotóprojektjei Oroszországhoz és a volt szovjet köztársaságokhoz kötődnek, amelyeket kiállitásokon mutat be Budapesten, Moszkvában, Szentpéterváron és Kelet-Európa több városában. Érdeklődésének középpontjában az ember és az őt körülvevő környezet kölcsönhatása áll.
Most futó projektje az oroszországi vidék hétköznapjait, kiemelten a Moszkva megyei Protvino nevű tudományos város életét és a szovjet tárgyi kultúrának napjainkban való jelenlétét dokumentálja. - írtuk 2016-ban az Útközben programsorozatunk ajánlójában. 

feketeawinklern.jpgFotó: Németh Dániel: Fekete András és Winkler Nóra az Útközben programsorozatunkon, 2016. április


Az 1976-ban Szentpéterváron született Fekete András sorozata 15 évvel ezelőtt készült. Egy angol újságíróval – aki a Daily Telegraph tudósítója volt – utaztak el a Moszkvától mintegy 800 km-re található belozerszki börtönbe, mely a Vologda megyében található Belozerszk tóban, az Ognyennij-szigeten helyezkedik el. Az 1996-ban bevezetett halálbüntetési moratórium értelmében a börtönben halálraítélt foglyok töltik életfogytiglani büntetésüket.
Andrásék 4-5 hónapot vártak, mire megkapták az engedélyt, melyet az orosz belügyminisztériumnál kellett kérvényezni, végül 2004 nyarán indultak el a szigetre. A tavat egy mocsaras erdő veszik körül és a legközelebbi település – leszámítva a börtönőröknek és családtagjainak épített falut – 60 km-re található. Az engedély egy napra szólt, a fotográfus és újságíró barátja délelőtt 10-től délutánig négyig járhattak a kísérőikkel a börtön területén, akik meglepően segítőkészek voltak, így András gyakorlatilag bárhol és bármit fényképezhetett. 

A képre kattintva a a videóban látható képekből találsz egy válogatást.

(forrás: fotografus.hu)

A Mai Manó Online Fotóegyetem mai előadásában a sorozat további képeit is megismerheted. Fekete Andrással 2016. április 26-án - az Útközben programsorozatunkban - Winkler Nóra beszélgetett a Mai Manó Házban.  Bejegyzésünkben ezt az előadást tekintheted meg. 

 

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása