Filmvetítés és közönségtalálkozó a Mai Manó Házban - Lichter Péter: The Rub

2019. március 06. Mai Manó Ház

Lichter Péter különleges eljárással készült filmjét a Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században című kiállítás keretében mutatjuk be a Mai Manó Házban 2019. március 7-én 18.00 órakor. A kiállítás régi és új fotográfiai eljárások, technikák és kortárs koncepciók összetett viszonyával foglalkozik, a kísérletező attitűd mellett a kortárs szemlélet és az archaikus eljárások párbeszéde adja a legfontosabb kapcsolódási pontot Lichter Péter filmje és a Mai Manó Házban bemutatott nemzetközi kiállítás műalkotásai között.
„A The Rub képi világa régi filmekből vett részletekből épül fel. A felhasznált 35 mm-es és 16 mm-es filmszalagokat kockánként, kézzel festettük meg, illetve különböző roncsolási eljárások alá vetettük. Az analóg és digitális technikákat ötvöző absztrakt filmes metódus olyan képi világot eredményezett, ami a magyar filmben egyedülállónak tekinthető, nagyjátékfilmes formában a nemzetközi avantgárd filmes színtéren is ritkának számít.”- mesélik az alkotók a filmről.
The Rub című film William Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja. A film teljes egészében a dráma főhősének szemén keresztül meséli el a történetet, absztrakt képeken keresztül merülünk alá a dán királyfi zavarodott elméjébe. A filmben az új Nádasdy-féle Hamletet az elsősorban rendezőként ismert Hajdu Szabolcs tolmácsolásában hallhatjuk. 

marcius-7.jpg

A film után beszélgetés az alkotókkal! Résztvevők: Lichter Péter, Máté Bori. Moderátor: Pfisztner Gábor esztéta Együttműködő partner: Soldivision
A The Rub nem a hagyományos módon kerül forgalmazásba: az újonnan indult Soldivision alternatív filmterjesztő jóvoltából a közönség nem a megszokott módon, moziban láthatja a filmet, hanem korábban filmvetítésre nem használt helyszíneken, alternatív tereken és programok keretein belül, a művészet különböző területeit összefogó intermediális találkozókon és pop-up eseményeken.

//The Rub, 2018// /60 perc, kísérleti film/ /magyarul, angol felirattal/ rendező, vágó: Lichter Péter társrendező, látványtervező: Máté Bori szöveg: William Shakespeare fordítás: Nádasdy Ádám narrátor (Hamlet): Hajdu Szabolcs zene: Horváth Ádám Márton producer: Roger Deutsch, Aaron Khandros, Harmi Gábor, Lichter Péter  

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása