A HÉT FOTÓSA: Dorothea Lange, az amerikai dokumentarista fotográfia megkerülhetetlen alakja

2019. március 10. Mai Manó Ház

A Farm Security Administration program keretein belül 1935 és 1944 között működött egy információs részleg Roy Stryker irányításával, azzal a céllal, hogy megismertesse az igazi Amerikát az amerikaiakkal. Ennek érdekében megannyi fotóst alkalmaztak, akik közül sokan világhírűvé váltak: Dorothea Lange, Walker Evans, Gordon Parks és Russell Lee is a fényképészek csapatát erősítette. Ők mintegy 177 000 felvételt készítettek szerte az országban. Feladatuk az volt, hogy fényképeikkel meggyőzzék a nézőket a kormányzati program hasznosságáról. Dorothea Lange empatikus, kicsit szentimentális, de mindenképp optimista képei különösen alkalmasak voltak erre.
Dorothea Lange – az egyik leghíresebb amerikai női fotóművész – 1895. május 26-án született New Yerseyben. 18 éves korában kezdett el fényképezni, 1919-től pedig saját műtermet nyitott San Franciscóban. A kezdeti stúdiófényképezés után a harmincas évektől kezdve leginkább szociális témákkal foglalkozik. Első házassága tönkremegy, így 1935-ben férjhez megy Paul Schuster Taylor szociológushoz, aki elhívja az Áttelepítési Hivatalhoz (1937-től FSA) dolgozni, ahol a gazdasági világválság után, éveken át dokumentálja az amerikai vidék életét; az otthonukat elhagyni kényszerülő, vándorló nincstelenek tragédiáját. 

dl00.jpgFotó: Paul S. Taylor: Dorothea Lange on the Plains of Texas, c. 1935 © The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum of California, City of Oakland. Gift of Paul S. Taylor

Dorothea Lange másfél év alatt több mint kétezer fotót készített és mindegyikhez tőmondatos feljegyzéseket is csatolt, többnyire a képek szereplőinek saját szavait. Ilyen tárgyilagosan, ugyanakkor megrázóan addig még nem dokumentálták a nyomort és a szegénységet az Egyesült Államokban. Nem véletlen, hogy az ugyanezt az exodust megörökítő Nobel-díjas Steinbeck-regény, az Érik a gyümölcs, főként Dorothea Lange fényképei alapján született meg.
Lange a háború után egyetemi katedrát kapott a San Francisco-i Képzőművészeti Egyetemen. Folyamatosan romló egészségi állapota miatt azonban egyre kevesebbet dolgozhatott. Néhány hónappal az előtt halt meg, hogy 1965-ben életmű-kiállításon mutatták be fotóit a New York-i Museum of Modern Art-ban. - írta Cserba János az artportal.hu oldalon.

Egyik legismertebb fotója - melyet a HÉT FOTÓJÁNAK választottatok - az 1936-ban készített Hajléktalan (vándorló) anya című kép, mely Kaliforniában készül és már a Mai Manó Házban is bemutattuk. Mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfusnő Politiques de Visible című kiállításának sajtóképeiből válogattunk, melyet 2018-ban mi is megtekintettünk Párizsban

(forrás: artportal.hu; artblart.com)

A világhírű Vándorló anya című fotó és a Farm Security Administration (FSA) részére készített sorozat egymást követő elemei teljes egészében megtekinthetők az Amerikai Kongresszusi Könyvtár adatbázisában, így jól nyomon követhető, miként dolgozott a riporter, mikor az ikonikus fotója elkészült. Ezeket a képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása