1999 márciusában nyíltak meg a Mai Manó Ház emeleti kiállítóterei

2019. március 29. Mai Manó Ház

A nyolcszintes épület 125 évvel ezelőtt, 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba az Arizona mulatót, amely 1944-ig működött, ekkor a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola és bemutatóterem volt, de lakásokat is kialakítottak benne, valamint a Magyar Autóklub budapesti szervezete is használta 30 éven át.
Kolta Magdolna (1958-2005), Kincses Károly (Magyar Fotográfiai Múzeum) és Bánkuti András (Magyar Újságírók Szövetsége), a Mai Manó Ház újkori alapítói elsőként 1995-ben a félemeleti Mai Manó Galériát szerezték vissza a fotográfia számára. Munkájuk törvényességi hátterét a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a MÚOSZ teremtette meg. Pályázatok és szponzorok keresése útján, többéves heroikus munkával kivásárolták a bérleti jogokat a lakóktól, és 1999. március 18-án az I. és II.emelet birtokba vételével megszületett a Magyar Fotográfusok Háza.
A házavatót délelőtt 11 órakor Nádas Péter Kossuth-díjas író tartotta, aki a hatvanas évek elején a Nők Lapjánál fotóriporterként kezdte pályáját. és ő nyitotta meg az első emeleti nagy kiállítóteremben az „Aki elment, aki maradt” - Fotográfusok Made in Hungary című reprezentatív kiállítást is.
A második emeleti kiállítótérben délután 2 órakor nyitottuk meg a Fotográfusok a Mai Manó Ház felújításáról című kiállítást, majd özvegy Pécsi Józsefné adta át a leendő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárat, mely végül ugyanezen év októberében nyitotta meg kapuit az olvasók előtt.
A Mai Manó Ház 105 éve című rendezvényen délután fél 3-tól műemléki szakemberek, építészek és tervezők tartottak előadásokat. A félemeleti Mai Manó Galériában délután 4 órakor nyílt Kotnyek István fotóművész tárlata. 

Mai bejegyzésünkben a Ház egyik alapítójának, Bánkuti András képeit találod az épület felújításáról, melyek nagy részét még soha nem publikáltuk online felületeinken. 

(forrás: maimano.hu)

2018-ban készíttettünk egy rövid videót a Mai Manó Házról, ma ezt a kisfilmet mutatjuk meg Nektek. 

 

Készítette: Nyiri Barbara
Köszönet: Németh Dánielnek

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása