Lyukkamerával készült képek - Ma van a Nemzetközi Lyukkamera Nap

2019. április 28. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház 63. Képíró-képolvasó hétvégéjén jelenleg is camera obscurát építenek a Laczkó Péter vándorfotográfus által vezetett workshop résztvevői.
Létezik egy természeti jelenség, amely olyan, fénytől elzárt terekben alakulhat ki a leginkább tanulmányozható formájában, ahová a külvilág fénye csak egy vagy esetleg több, de jól elkülönült nyíláson, lyukon érkezhet csak be. A jelenség lényege az, hogy a nyílással szemközti felületen, a külvilágból érkező fénynyalábok a külvilág fordított állású és tükörfordított képét jelenítik meg.
Ez az egyszerű természeti jelenség, pontosabban annak modellezett, majd eszközzé alakított formája az emberek gondolkodására, vizuális kultúrájára jelentős hatással volt. A már i.e. 400 körül leírt (Mo Ti kínai filozófus-matematikus) jelenséget az emberiség kultúrtörténetének jelentős alakjai figyelték meg, írták le (Arisztotelész), modellezték (Leonardo) eszközzé fejlesztették (Giovanni della Porta, Girolamo Cardan) vagy éppen nevet adtak neki (Kepler).
De a camera obscura, melyet talán legtöbbször a fényképezőgép őseként emlegetnek, a digitális képalkotás korszakában is jelen van, sőt egyszerűségéből adódóan a jelenkor emberét is felfedezésre, gondolkodásra, elmélyülésre, kreatív alkotómunkára ösztönzi.

A lyukkamera alapesetben a létező legegyszerűbb leképező rendszer, mert mindössze egy dobozból áll, amelynek az egyik oldalán lyuk van, a vele szemben lévő oldalon pedig valamilyen fényre érzékeny anyag. Használhatjuk ezt az eszközt fényképezésre, de pusztán a minket körülvevő világ szemlélésére is. Akit megragadott egy camera obscurában látott kép, tegyen kísérletet, fúrja át a kiürült teásdobozát (szerintem legjobb az Earl Grey), ragassza körbe fekete szigetelőszalaggal a nagymama kalaposdobozát, vagy találjon ki bármit… mert mindennel, de tényleg bármivel lehet kiváló képeket készíteni. - olvashatjuk a Mai Manó Ház Camera Obscura - Kortárs sötét szobák című kiadványában Kincses Károly előszavát.
Az International Pinhole Day alkalmából a képre kattintva magyar fotográfusok camera obscurával készült munkáiból találsz egy válogatást. 

A szintén camera obscura technikát alkalmazó nemzetközi alkotóművész, Abelardo Morell képeiből a fotóra kattintva találsz egy válogatást.

(forráa: maimano.hu; fotomuzeum.hu; fotomuveszet.net, abelardomorell.net; fotomuveszet.net)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása