A fényképezés történetének híres első képei (I. rész)

2019. június 02. Mai Manó Ház

A fényképezés folyamatosan tágítja a világ ismereteit, miközben az eltelt idő elkerülhetetlenül megváltoztatja azokat. Jól tudjuk, hogy a mai modern világban a fényképezőgépünk segítségével szinte mindenről bővebb információt szerezhetünk. Nyilván így voltak ezzel elődeink is, akik közül néhányan olyan szerencsések voltak, hogy közönséges vagy különleges tárgyakról, élőlényekről, természeti jelenségekről, mindennapos vagy jelentős eseményekről elsőként készíthettek fényképet.
Akár anyagi haszonért vagy a saját maguk szórakoztatásáért, akár tudományos vagy művészeti indíttatásból tették ezt, a fényképészeknek mindig komoly felelősségük volt abban, hogy pontosan rögzítsék és mutassák meg kortársaik vagy az utókor felé az eléjük táruló látványt.
Előfordult, hogy más területek művészei is ugyanarról a témáról készítettek festményeket és vázlatokat, de ők soha nem tudtak versenyezni a lencse mágikus pontosságával, mivel egyedül a kamera rendelkezett azon képességgel, hogy a művészek esztétikai céljától függetlenül olyan részleteket is megmutasson, amelyeket az emberi szem csak ritkán vagy egyáltalán nem láthat meg.
Ezeket az első képeket Gail Buckland és csapata gyűjtötte össze egy könyvbe, melyet First Photographs. People, Places, and Phenomena as Captured for the First Time by the Camera címmel 1980-ban Londonban jelentettek meg. A fotótörténeti szakkönyv a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában megtalálható, könyvesboltunkban pedig megrendelhető.

Új sorozatunkban a könyvben megjelent képekből válogattunk, az első bejegyzésben többek között megmutatjuk a legelső képet, amely egy tüntetésen készült, a legelsőt, amelyen merényletet rögzítettek és azt az első félaktképet is, mely a National Geographic magazinban is mérföldkőnek számított. 

Az első válogatást a képre kattintva találod. (Ha mobilról olvasol minket, válts át mobil nézetre, hogy a galériában található képaláírásokat is megismerhesd!)

(forrás: Gail Buckland: First Photographs: People, Places, and Phenomena As Captured for the First Time by the Camera, Macmillan Pub Co; 1980, ISBN: 978-0025180703; historytoday.com; hatiandskoll.com; postalmuseum.si.edu; rct.uk)

A fényképezés közel 180 éves történetének híres első képeiből az ELSŐK rovatunkban ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása