85 éve készült az ikonikus, de hamisított Loch Ness-i szörnyet ábrázoló fotó

2019. szeptember 07. Mai Manó Ház

Az elmúlt napokban ismét előkerült a közvéleményt évszázadok óta lázban tartó Loch Ness-i szörny hihetetlen története, ezúttal egy nagy angolnára tippelnek a kutatók. A szörnyet ábrázoló legendás képet szinte mindannyian ismerjük. A "seeing is believing / hiszem, ha látom" elv miatt a fénykép 1934-es publikálása után szinte az egész világot, köztünk hazánk lakosait is hetekig izgalomban tartotta. Talán éppen ezért választották be a Time magazin szerkesztői a világ 100 legbefolyásosabb fényképe közé a nyilvánvalóan hamisított fotót 2016 novemberében. A képhez fűzött kommentárban megemlítik, hogy a fényképet állítólag egy brit orvos, Robert Kenneth Wilson készítette 1934 áprilisában. 

time-100-influential-photos-loch-ness-monster-21.jpgFotó: Ismeretlen (Robert Wilson?): Loch Ness-i szörny, 1934. április

Az ikonikus kép története azzal indult, hogy 1933 decemberében egy bizonyos Hugh Gray azt állította, hogy sikerült lefényképeznie az állatot, mely kép a Daily Express napilapban jelent meg 1933. december 15-én. Ezután a szigetország tekintélyes lapjai egymást túllicitálva küldték alkalmazottaikat Skóciába, a Daily Mail pedig Marmaduke Wetherell személyében egy vadászt is felfogadott annak érdekében, hogy elsőként találhassa meg a Loch Ness-i szörnyet. Wetherell még 1933-ban felfedezte az állat lábnyomait, így megbízói cikket jelentettek meg Nessie létezéséről, hamarosan azonban kiderült, hogy a vadász csak egy vízilólábnyommal bolondította az erre fogékony főszerkesztőt és a brit polgárokat.

A csúfos fiaskó után újabb expedíció indult a Daily Mail égisze alatt, ekkor egy szülész-nőgyógyászt, Mr. Wilsont küldték a titok megfejtésére. Hogy egészen pontosan mi történt ekkor, azt a mai napig nem tudni. A beszámolók alapján Wilsonnak „sikerült” négy fényképet készítenie a titokzatos szörnyről, bár évtizedekkel később, egy 1993-as Discovery által készített dokumentumfilmből kiderült, hogy ezúttal is egy csalás áldozata lett (valószínűleg gyerekjátékokból fabrikálták a szörnyet) az olvasóközönség. Mivel Wilson kikötötte, hogy a képaláírásban ne szerepeljen a neve, ezért a képet gyakran surgeon's photograph-nak (sebész fotónak) is nevezik és a Time magazin is Ismeretlenként (Unknown) jelzi a kép készítőjét. A fotó természetesen nagy vihart kavart, szinte minden országban megjelent a fénykép vagy a sikeres expozíció ténye. 

loch-ness-monster-21-apr-1934-p13.jpgFotó: Daily Mail, 1934. április 21. száma (részlet)

Itthon Az Est lapban 1934. április 21-én jelent meg a hír Wilson orvosprofesszor tegnap látta a lochnessi szörnyet címmel. Egy nappal később, az április 22-i vasárnapi számban már a Sikerült lefényképezni a lochnessi szörnyet címmel jelent meg egy rövid hír, amiben megemlítik, hogy a fényképet a Daily Mail is leközölte, és azt állítják, hogy a kép „retusálatlan, tehát feltétlenül hiteles.” Az ikonikus kép megvágott verzióját szinte villámgyorsan, két nappal később 1934. április 24-én, kedden publikálta Az Est a képmellékletében, ahol a Tisza-szobor leleplezése, az Újpest-Ferencváros focimeccs egyik szurkolójának reakciója valamint a mára már világhírűvé vált, hamisított, és erősen megvágott fotó is helyet kapott.  

azest_1934_04_pages298-298-1.jpgFotó: Az Est, 1934. április 24-i száma (részlet)


(forrás: time.com; rubicon.hu; adtplus.arcanum.hu)

Pár évvel később, 1937 nyarán a nantucketi újságokban különös történet jelent meg a közeli tengerparton talált óriási lábnyom fényképeivel. A kevésbé ismert, ám meglehetősen mókás álhír történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása