Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

20 korhatáros fotóalbum a ma 20 éves Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományából

2019. október 15. Mai Manó Ház

A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár húsz éves történetéből tizennyolcat igazán magaménak érzek, hiszen a Mai Manó Ház Blog szerkesztése mellett, immár 18 éve vezetem az ország leghíresebb fotós szakkönyvtárát. Budapesten több művészeti könyvtár is műkődik, de a Mai Manó Ház harmadik emeletén található szakkönyvtár az egyetlen, amely kizárólag a fotográfia területéről gyűjti a könyveket. 
Az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtárát, húsz évvel ezelőtt, 1999. október 15-én Nádas Péter Kossuth-díjas író és fotográfus nyitotta meg. Akkor még csak mintegy 5000 könyv és folyóirat volt gyűjteményünkben, mely napjainkra már eléri a tizenötezres darabszámot. Rengeteg különleges albumot lapozhatnak olvasóink; ezek közé tartoznak például Josef Koudelka, Helmut Newton és Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg. A teljes állomány évekkel ezelőtt az online katalógusunkban vált kereshetővé.
Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, szakkönyvtárunk legrégebbi tétele Julius Schnauss 155 évvel ezelőtt, 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, legújabb szerzeményünk pedig az alig pár hónapja - a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában - megjelent Szabó Dezső Darkroom című fotóalbuma. 

01_foto_szeke_r_a_da_m.jpgFotó: Szekér Ádám: Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

Bár a szakkönyvtárunkba bárki beiratkozhat, mégis vannak olyan könyveink, amelyeket témájuk miatt inkább felnőtt olvasóinknak ajánlanánk. Ezek közé tartoznak az erotikát, meztelenséget, erőszakot, drogozást vagy éppen halottakat bemutató fotóalbumok. Ezekben a témában alkotott maradandót Weegee, akit a balesetek, gyilkosságok krónikásaként ismerünk, vagy Sally Mann, aki a knoxville-i Tennessee Egyetem antropológiai létesítményében fényképezett, ahol az emberi test bomlását tudományosan tanulmányozzák. Ugyanebben a témában jelent meg a Photography and Death című könyv, mely az egyetemes fotótörténeten keresztül mutatja be a halál és a fényképezés viszonyát. A Kölykök és a Ken Park rendezője, Larry Clark műveiben a legveszélyesebb életszakaszt, a kamaszkort járja körül mániákus elhivatottsággal. Clark első, hírhedté vált fotóalbuma, a Tulsa (1971) nemcsak képeinek értéke és a tabumentes ábrázolás miatt izgalmas, hanem – és ez már szomorúbb – az alkalmi modellek további sorsa okán is. 
Pécsi József, szakkönyvtárunk névadója az aktfényképezés egyik jeles képviselőja, így természetesen ebben a témában is sok fotóalbum található állományunkban. Az amerikai prostituáltakról készült Storyville Portraits (1912), vagy az India legnagyobb vöröslámpás negyedét bemutató Falkland Road (1978) is a felnőtt kategória része, de ugyanide sorolhatók Andres Serrano polgárpukkasztó Budapest sorozata, vagy az éppen ma nyíló kiállításunkon is látható egyik sorozat, a japán Nobuyoshi Araki Tokyo Lucky Hole albumának pornográf képei, melyek valóban a 18+ kategóriába tartoznak. 

Mai bejegyzésünkben az állományunkban található felnőtteknek szóló, korhatáros albumok borítóiból, valamint a könyvekben található egy-egy képből álló galériánkat találod. FIGYELEM! A fotók némelyike sokkoló, felkavaró, megrázó lehet. A képek meztelenséget, erőszakot, kábítószerezést és halottakat is ábrázolnak. Ennek tudatában csak akkor kattints a képre, ha ezt elfogadtad!

(forrás: maimano.hu; amazon.co.uk; morehousegallery.com; taschen.com; magnumphotos.com; getty.edu)

A Mai Manó Ház Blogon már több, online is lapozható/elérhető, magyar nyelvű szakkönyvet mutattunk be olvasóinknak, ezekből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása