Richard Avedon, Erwin Blumenfeld, Brassaï, Cortis & Sonderegger és Robert Frank - A Mai Manó Ház Blog európai kiállításajánlója (2019. november)

2019. november 05. Mai Manó Ház

Lassan itt az év vége, de a fotográfia kedvelőit még mindig elkényeztetik a galériák és a múzeumok, hiszen az október 15-én indult Fotóhónap kiállításait ajánlva a Mai Manó Ház Blog olvasói sem maradnak le Magyarország legnagyobb országos fotófesztiváljának programjairól. És fontos azt is megjegyeznünk, hogy Párizsban hamarosan kezdődik az év egyik legnagyobb fotográfiai eseménye; a Paris Photo.
Új rovatunkban olyan európai fotókiállításokat ajánlunk novemberre, amelyek nagyszerű időtöltés és remek kulturális kikapcsolódás lehet a külföldre utazóknak.

Brassaï - Iconic Images of 1930s Parisian Life
2019. szeptember 13. – december 4.
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609, 1017 DS, Amsterdam
+31 (0)20-5516500
www.foam.org

„A fotográfiát sosem tekintettem önmagában vett célnak, hanem eszköznek – egy csodálatos eszköznek – azon szép, különös és rendkívüli dolgok megragadása eszközének, amelyek megleptek, megindítottak és csodálattal töltöttek el: egy arc, egy női test, egy állat tekintete, az utca és a falak rejtett, tovatűnő varázslata. Számomra a fényképész gyűjtő, képek és az élet érzelmes pillanatainak gyűjtője is”- írta a 120 éve született Brassaï 1972-ben Jean Keimnek. A Picture Post 1939 januárjában nyolc oldalon közölte Brassaï egyik leghíresebb anyagát a párizsi éjszakák különleges világáról, az amszterdami Foamban ezeket a képeket is megtekintheted, ahol Brassaï 170 fotója mellett, rajzait, szobrait és személyéhez köthető dokumentumokat is bemutatnak. 

A Foamban megrendezett kiállítás sajtóképeit a galériában találod.

Cortis & Sonderegger - ICONS. Reconstructing the History of Photography
2019. október 26. – december 7.
The Ravestijn Gallery
Westerdok 824, 1013 BV, Amsterdam
+31 (0)20-5306005
www.theravestijngallery.com

A Thames and Hudson kiadó gondozásában egy igazán érdekes könyv jelent meg 2018-ban Double Take: The World’s Most Iconic Photographs Meticulously Re-created in Miniature címmel, amely a történelem 39 legnagyszerűbb pillanatának összefoglalása – a legkorábbi ismert fényképektől, a 20. és 21. század jelentős eseményein és a népszerű kulturális és művészeti világ ikonjain át, a világ legdrágább fényképéig. A nagy sikerű könyv képei azóta vándorkiállításon járják a világot. Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger egy kis csavarral és humorral megfűszerezett munkái ezúttal az amszterdami Ravestijn Galériában megrendezett kiállításon láthatók, ahol meghökkentő szemszögből mutatják meg Robert Frank, Ansel Adams, robert Capa, Man Ray vagy éppen Harold Edgerton felvételét és még sok más ikonikus képet. 

A Ravestijn Galériában megrendezett kiállítás sajtóképeit a galériában találod.

Erwin Blumenfeld - Chasing Dreams
2019. október 11. – november 30.
Chausseestraße 36, 10115, Berlin
+49 (0) 30 28097647
chaussee36.photography

Azon fotósok első generációjához tartozott Erwin Blumenfeld is, akik a divatfotózást művészi provokációnak fogták fel. Portréin és aktképein a fotótechnikai eljárások legújabb – sokszor Blumenfeld által továbbfejlesztett – eredményei, ötvöződnek újszerű kompozíciókkal. Több képet is egymásra másolt, váltogatva a negatív és pozitív képeket. Aktképein – Man Ray hatására – gyakran alkalmazta a szolarizációs eljárást, a képeit finomszövésű textilfátylon át nagyította, amivel rendkívüli, és akkor még teljesen újszerű hatásokat ért el. A német fotográfus egyik ikonikus felvételét az 1939-as francia Vogue magazin számára fényképezte az állítólag félelmeitől megszabadult Lisa Fonssagrives-t, amint az Eiffel-torony oldalán a műemlék építésének ötvenedik évfordulóján Lucien Lelong ruhakölteményét libbenti fel. 

A Chaussee36 Photographyban megrendezett kiállítás sajtóképeit a galériában találod.

Robert Frank: Unseen
2019. szeptember 13 – november 30.
C/O Berlin Foundation
Amerika Haus, Hardenbergstraße 22-24, 10623, Berlin

+49 30 2844416 62
co-berlin.org

A 2019 szeptemberében elhunyt Robert Frank – aki napjaink egyik legfontosabb és legbefolyásosabb képzőművészének tekinthető – több ezer kilométert utazott Amerikában, miközben több mint harmincezer képet készített. A C/O Berlinben bemutatott Unseen című kiállításában olyan, korábban még nem publikált és ismeretlen fényképeket is láthatunk, amelyek Svájcban, Európában és Dél-Amerikában készültek, de Kathrin Schönegg (C/O Berlin Foundation) és Martin Gasser (Fotostiftung Schweiz) kurátorok az Americans című album híres, klasszikus fényképeit is megmutatják.

A C/O Berlinben megrendezett kiállítás sajtóképeit a galériában találod.

Richard Avedon: Portfolios
2019. szeptember 9. – november 13.
Hamiltons Gallery
3 Carlos Place, W1K 2EU, London
+44 (0) 207 499 9493
hamiltonsgallery.com

Richard Avedon munkái nélkül ma már lehetetlen lenne a nemzetközi fotótörténetet lejegyezni, hiszen ikonikus divatfotói, portréi az egyetemes fotóművészet szerves részét képezik. 60 éves karrierje során az ikonikus fotós csak néhány portfóliót készített, amelyeket egy-egy komplett kiállítási anyagként kezelnek, és amelyeket egyetlen fényképcsoportként kellett megjeleníteni. A Hamiltons Galéria e ritka portfóliók közül kettőt, a La Passante du Siècle-t és a Made in France-t mutatja be.

A Hamiltons Galériában bemutatott kiállítás sajtóképeit a képre kattintva találod. 

avedon.pngFotó: Richard Avedon: Suzy Parker with Gardner McKay, evening dress by Lanvin-Castillo,
Café des Beaux-Arts, Paris, August 1956
From an indivisible portfolio titled Made in France © The Richard Avedon Foundation 


(forrás: photography-now.com; artportal.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása