A fotótörténet leghíresebb képeinek miniatűr modelljei

2018. december 04. Mai Manó Ház

A Thames and Hudson kiadó gondozásában egy igazán érdekes könyv jelent meg Double Take: The World’s Most Iconic Photographs Meticulously Re-created in Miniature címmel. A fotóalbumba szerkesztett képekből a novemberi Paris Photon volt szerencsém néhányat látni, és mivel az album a könyvesboltunkban is kapható, ma a karácsonyi ajándékötletek rovatunkban mutatunk be a különleges alkotásokból egy párat.
A Double Take a történelem 39 legnagyszerűbb pillanatának összefoglalása – a legkorábbi ismert fényképektől, a 20. és 21. század jelentős eseményein és a népszerű kulturális és művészeti világ ikonjain át, a világ legdrágább fényképéig. Ezeket az alkotásokat gyűjtötte össze Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger egy kis csavarral és humorral megfűszerezve. A Double Take meghökkentő szemszögből mutatja meg Henri Cartier-Bresson Behind the Gare Saint-Lazare, Sam Shaw Marilyn Monroe, Seven Year Itch vagy éppen Pennie Smith London Calling című felvételét és még sok más ikonikus képet. A stúdióban végzett rekonstrukciók bemutatásával és részletes interjúkkal a Double Take tökéletes választás a fotó iránt rajongók számára.
A könyv ötletének története egészen 2011-ig vezethető vissza, mikor Cortis és Sonderegger azon morfondíroztak, hogy egy aukción elért hihetetlen leütési árával, az akkor épp világhírűvé vált Andreas Gursky Rajna II. című fotójának makettjét vajon rekonstruálni tudják-e a zürichi műtermükben. Mivel 2012-ben sikerrel jártak, úgy döntöttek, hogy további világhírű, kétdimenziós képeket tesznek háromdimenzióssá, majd az eredményt lefényképezik, hogy újra kétdimenzióban láthassuk őket. 
Amikor elkezdik a projektet, elsőként mindig a szükséges nyersanyag listát állítják össze, de ez többnyire csak egy terv, mely folyamatosan változik. A legbonyolultabb rekonstrukciója a Buzz Aldrin lábnyomát megörökítő fotónak volt. A Hold felszínét próbálták homokkal és színezett liszttel is visszaadni, de végül a betonpor mellett döntöttek. A lehető legkevesebb képszerkesztő, képmódosító eljárásokat veszik igénybe, és a képek nagy mérete miatt a tervezés és az ötletek megvalósítása is több hetet vesz igénybe. Pl. az Exxon Valdez tartályhajót ábrázoló makett mélysége 7m-es, míg a modell hossza a másfél métert is elérte. 
A Double Take című albumban az ikonikus fényképek rekonstrukciójának egyes szakaszai is megtekinthetők, ezzel is érthetőbbé téve az alkotást.

 A 128 oldalas kiadvány megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. A svájci művészpáros további képeiért kattints a fotóra.

(forrás: thamesandhudson.com; cnn.com; atlasobscura.com)

Bár Balla Tamás nem ikonikus fotókat gyárt újra, de ő is saját készítésű tárgyakat, jeleneteket kreál, farag, ragaszt ételekből, izzókból, használati eszközökből, majd aztán ezeket fotózza. Balla különleges képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása