Reinhold Mißelbeck: A 20. század fotóművészete (online könyv)

2020. március 24. Mai Manó Ház

Reinhold Mißelbeck a kölni Ludwig Múzeum fotógyűjteményének anyagából 1996-ban egy kötetet állított össze, amelyet az elmúlt években a 20. századi fotóművészet kézikönyveként emlegetnek. A szerkesztő világhírű nevek és fiatal, ígéretes művészek közös szerepeltetésével a fotózás fejlődéséről és a műfaj legjelentősebb képviselőiről adott képet. Aki végiglapozza a könyvet, sok olyan alkotással találkozik, melyeket a 20. századi fotóművészet ikonjainak, legnagyszerűbb alkotásainak tartunk. 

20thphotography.pngFotó: Részlet a 20th Century Photography című Taschen kiadványból

A 19. századi eseményekkel ellentétben, ahol a fotó még a festészetet követte, a 20. században a művészek a fotóval szemben újszerű bánásmódot, az elavult szabályokkal való szakítást hirdették. Az új tendencia legjelesebb képviselői a Bauhaus fényképészei, akik minden addig létező szabályt felrúgtak. A 35 mm-es Leica típusú fényképezőgépek segítségével tökéletesen új szögből láttatták a világot, Új perspektívák nyíltak meg, új képi élmények születtek. A kamera nélküli eljárások pedig egészen Új lehetőségeket nyitottak meg a fotóművészet számára, azzal, hogy a fény útját és rajzolatát követték lemezen vagy fényérzékeny papíron.

A fotográfia jelenleg hatalmas átalakuláson megy keresztül. Egy olyan médium fejlődési folyamatáról van szó, amely szervesen nem kapcsolódott a művészettörténethez és most önálló művészeti ággá válik. Igen figyelemreméltó jelenség, hogy a fiatal fotóművészek bátran nyúlnak vissza elődeik munkáihoz, és ezeket a fotótörténeti forrásokat felhasználják saját művészetük gazdagítására. (részlet az A 20. század fotóművészete, Taschen, 2002 című könyv előszavából.) 

A 20th Century Photography könyvet a képre kattintva tekintheted meg.
(Az archive.org 1996-ban alapított Internet Archive – „Internetarchívum” – egy nem profitorientált internetkönyvtár. Az Internetarchívum a digitális könyvtárában tárolt internetoldalakhoz és más kulturális termékekhez nemcsak a kutatóknak és történészeknek biztosít a hagyományos könyvtárhoz hasonló szabad hozzáférést, hanem nyitva áll a széles közönség számára is.) wikipedia 

taschen.png

(forrás: archive.org; taschen.com)

Az online is elérhető könyveket bemutató rovatunk korábbi részei:

Anna Atkins: Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions (1843)
Gothard Jenő: A fotográfia. Gyakorlata és alkalmazása tudományos czélokra (1890)
Annie Leibovitz: At Work (2008)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása