A fényképezés történetének híres első képei - IV. rész

2020. május 24. Mai Manó Ház

A fényképezés folyamatosan tágítja a világ ismereteit, miközben az eltelt idő elkerülhetetlenül megváltoztatja azokat. Jól tudjuk, hogy a mai modern világban a fényképezőgépünk segítségével szinte mindenről bővebb információt szerezhetünk. Nyilván így voltak ezzel elődeink is, akik közül néhányan olyan szerencsések voltak, hogy közönséges vagy különleges tárgyakról, élőlényekről, természeti jelenségekről, mindennapos vagy jelentős eseményekről elsőként készíthettek fényképet.
A bejegyzésben látható első képeket Gail Buckland és csapata gyűjtötte össze egy könyvbe, melyet First Photographs. People, Places, and Phenomena as Captured for the First Time by the Camera címmel 1980-ban Londonban jelentettek meg. A fotótörténeti szakkönyv a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható. 

A könyvből válogatva mai bejegyzésünkben többek között megmutatjuk az első olyan képet, ami vonatbalesetet ábrázol, a legelső képeket a New York-i és a londoni metróról, az első felvételeket amerikai rabszolgákról vagy éppen a Stonehenge-ről, de hogy az aktuális fotópályázatunkra is reflektáljunk, a legelső színes képet is egy szivárványról.
A galériát a képre kattintva találod.
(Ha mobilról olvasol minket, tudd, hogy a blog.hu rendszerében a galériában sajnos nem látszanak a képaláírások, így pont a legérdekesebb információkról maradsz le, ezért azt javasoljuk, hogy nézd meg a posztot egy másik eszközön!) 

(forrás: wikimedia.org; bbc.com; rct.uk; boston.com; loc.gov; wellcomecollection.org; walesonline.co.uk; time.com; yale.edu; interment.net

A sorozat korábbi részeit itt találod:
A legelső állatos képek
A legelső fotók (fő)városokról

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása