Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mai Manó Online Fotóegyetem - Képes Beszéd Tímár Péterrel

2020. július 12. Mai Manó Ház

Tímár Péter Ajkán született 1948. augusztus 23-án. A budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd 1967 és 1972 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára járt, itt diplomázott. Már egyetemistaként szerepelt fotókiállításokon.
Fotográfusi pályáján előbb montázsokat és kollázsokat készített, majd kézzel színezett fotókat, amelyekben a fénykép képzőművészeti megközelítése érdekelte. Később a fotó dokumentatív ereje ragadta meg. Ebből az időszakból valók a Fővárosi Temetkezési Intézetnél készített megrázó, a végrehajtási aktusban kegyeletet nyomokban sem rejtő dokumentációi. A magyarországi börtönökben és javítóintézetekben a tetováltakról készített nagyívű sorozatot. Kezdeményezésére – az általa megfogalmazott hipotézisre és a szinte szociografikus képi feltárásra alapozva – a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága kutatási programot indított a tetovált jegyek és a bűnözői karakter összefüggéseinek feltárására. A tanítás mellett évekig dolgozott a Magyar Szemle című, a Külügyminisztérium által külföldre terjesztett folyóiratnál riporterként és képszerkesztőként. 1991 és 2017 között a Fotóművészet című folyóirat kiadó-főszerkesztője. Később a város- és tájfényképezés felé fordult: számos légifelvételt készített. Ezekből a fényképekből jelent meg 1998-ban Budapest plen air című albuma. Jelenleg is rendszeresen fotografál műtermi portrét és aktot, illetve élő és élettelen világunkból bármit, ami számára jelentősséggel bír. (Részlet Kincses Károly Tímár Péterről írt életrajzából).

Tímár Pétert még júniusban kértem meg, hogy állítson össze a Mai Manó Ház Blog olvasóinak egy válogatást az  évtizedeket átívelő munkásságából, és nagy örömünkre az alábbi képeket küldte el nekünk.
A galériát a képre kattintva találod. 

Már építészeti egyetemistaként fényképezett, képei kiállításokon szerepeltek. Előbb fotókollázsokat, szekvenciákat, képelemek ismétléséből, variálásából születő új képminőségekkel, kézzel színezett, képzőművészettel érintkező fotókkal foglalkozott, majd áttért a dokumentatív, a társadalmi kérdések felé forduló fotográfiák készítésére. A börtönbeli tetováltakról készített sorozatával, a Gyásszal foglalkozó, nagyon emblematikus, a saját korában betiltott képei mellett sajátos, építészi látásmóddal felvett légifelvételeivel is feltűnést keltett. Harminc évig tanított fotográfiát a kisképzőben, viselt különböző tisztségeket a Magyar Fotóművészek Szövetségében, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában, és ami számomra a legfontosabb, több mint negyed évszázada főszerkesztője a Fotóművészet című lapnak. Megosztó személyiség, de ezt tudja magáról. - írta róla Kincses Károly a Képes Beszéd programsorozatunk ajánlójában. Az előadást természetesen rögzítettük, így ma a Mai Manó Online Fotóegyetem új előadásában ezt a programunkat láthatjátok. 
Az előadásban Tímár Péter mesél színezett képeiről (27:56), különleges légifelvételeiről (44:04), a börtönlakók tetoválásairól (1:04:17) és a felkavaró Gyász című sorozatát bemutató betiltott kiállításáról (54:48) is. 

 

Tímár Péter sorozatait korábban már a Mai Manó Ház Blogon is bemutathattuk:

Élhető szocializmus - válogatás az Életképek sorozatból (1979-1984)
Egy betiltott fotókiállítás képei - Gyász 1980-1983 (18+)
Tímár Péter portréi a Csillagbörtön tetovált lakóiról (1985-1986)
Lapozd át Tímár Péter 618 oldalas fotókönyvét! (18+)

Ezúton is köszönjük Tímár Péter engedélyét, hogy képei a Mai Manó Ház Blogon is megjelenhettek.

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása