A 100 legfontosabb személy a fotográfia területén (American Photography - 2005)

2020. július 16. Mai Manó Ház

15 évvel ezelőtt 2005 májusában jelent meg az American Photography magazinban egy lista a fényképezés 100 legfontosabb személyeiről. Mint ahogy minden lista, ez is az összeállítóinak ízlését tükrözi és több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol. A nagy múltú magazin a Bonnier Corporation tulajdonában volt, aki egy másik fontos lapot is kiadott Popular Photography néven. Mindkét magazinban jelentek meg toplisták, talán az egyik legfontosabb a Popular Photography-ban publikált a világ 10 legjobb fotóművészének listája volt, melyről már mi is beszámoltunk.

A 2015-ben végleg megszűnt American Photography 1994 óta közölte listáit, melyek máig fontos hivatkozási pontjai a fotó világának. Amikor 1994-ben sor került a fényképezés 100 legfontosabb emberének első felsorolására a szerkesztők rengeteg visszajelzést kaptak. Voltak, akik nem értett egyet választásaikkal, mások pedig azt mondták, hogy fontos és értékes útmutató készült a lista összeállításával. Egy dolog biztos: a lista évről-évre változott, ami viszont nem, hogy kizárólag az USA területén élő és dolgozó személyek közül válogattak.
Az új listák átböngészésekor több tendenciát is megfigyelhetünk, például a hírességek fényképezésének növekvő arányát a hagyományos hír- és a dokumentumfotók rovására.
Kathleen Seiler a magazin szerkesztője elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy mindenki megértse a döntések meghozatalának kritériumait. A lista nem a fotósok művészi teljesítményét vagy a fényképezéssel kapcsolatos munkakörök sikerességét mutatja, hanem azok pénzügyi és kulturális befolyását mérte fel. 

"Szubjektív? Természetesen. A fotózás üzlet, de művészet is." - mondta Seiler.

Figyelembe vették, hogy kinek volt a legtöbb kiállítása, vagy kinek vásárolták meg a legtöbb fotóját aukción, de nem csak ezek a szempontok voltak a mérvadóak, hiszen a listában könyvkiadók, fotóügynökségek és aukciós házak vezetői, magazinok képszerkesztői, műgyűjtők, valamint neves múzeumok kurátorai is helyet kaptak. 

americanphotography_62p.pngFotó: Patrick Demarchelier: Nada, 1995, Harper's Bazaar
Részlet az American Photography Magazine 2005. május-júniusi számából, 62.oldal.

Nagy meglepetésre a 2005-ös lista – mely online is megtekinthető – első helyére nem fotográfus került, és az első tíz helyezett között is csak két fotóst találunk; Annie Leibovitz a 2. és Patrick Demarchelier a 7. helyen szerepel. A lista 18. helyén Howard Greenberg nevét láthatjuk, akinek gyűjteményéből már a Mai Manó Házban is rendeztünk kiállítást. Sokatmondó, hogy a százas listán csak harmickilenc fotós kapott helyet. 

 

(forrás: books.google.hu)

David Clark a Digital Camera World szerkesztője 2018-ban tette fel a kérdést, hogy vajon mi alapján lehet meghatározni, hogy kik minden idők legjobb fotográfusai? Azok, akik olyan dolgot értek el a fényképezés történetében, amit senki más, vagy azok, akiknek jelentős befolyása volt a következő generációkra? Esetleg azok a fotósok, akik nem csak egy nagyszerű képet készítettek, hanem egy jelentős életmű van mögöttük? Nyilván sosem készül majd olyan lista, amiben mindenki megtalálhatja személyes kedvenceit, de a Digital Camera World szerkesztői arra törekedtek, hogy az ő TOP50-es listájuk a következő években is hivatkozási alap maradjon. Hogy ez sikerült-e nekik, azt mindenki döntse el maga.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása