Hogyan (ne) fényképezzünk víz alatt?

2020. szeptember 16. Mai Manó Ház

A víz nem csak az élethez szükséges egyik nélkülözhetetlen erőforrás, de a mindenkori művészetek egyik leguniverzálisabb témája is. Ez az alapelem civilizációk sorsát határozta meg a történelem során, és hétköznapjaink manapság is elképzelhetetlenek nélküle. Talán lehetetlen lenne felsorolni mindazokat a formákat, amelyekben napról napra jelen van életünkben. 

georgesilk_detail.pngFotó: George Silk: Kathy Flicker az uszodában, 1962, részlet, LIFE Magazine

A tenger mélye jóformán ismeretlenebb előttünk, mint a szárazföld belseje. Búvárok alig hatolhatnak egy pár öl mélységnél lejjebb: nem is bírnak sokáig lenn maradni, a mellett a nap fénye tudvalevőleg nagyon csekély mélysége hatol be, úgy hogy csónakokból a tengernek csak a felületét lehet megvizsgálni.
Bármily sokat írtak is ennélfogva mindeddig a tenger csodáiról, egészen világos, hogy azoknak legnagyobb részét még ezután kell felfedeznünk, s e czélra csak egyetlen mód van: az ugyanis, ha a tenger mélyében is lehetséges lesz fényképeket készítetni. S ezt a nevezetes és nagyfontosságú felfedezést tette meg közelebb egy ifjú franczia zoológus, Bouton Lajos, a párisi egyetem zoológiai tanszékének assistense. – olvashattuk a 1901. július 21-én megjelent cikket a Vasárnapi Újság hetilapban.

A világ legelső víz alatti fényképeit ötperces expozíciós idővel William Thomson készítette 1856-ban, de Thomson fotói megsemmisültek, így a fotótörténeti nagykönyvek Louis Boutant jelölik meg a legelső víz alatti fotósként. Boutant eleinte a biológia érdekelte, 1879-ben a Párizsi Egyetemen tudományok doktora címet szerzett. Nem sokkal ezután, 1893-ban az egyetem tengerbiológiai laboratóriumában, a Földközi tenger francia partjainál található Banyuls-sur-Merben, a Laboratoire Aragóban kapott professzori állást. Az Arago Laboratóriumban végzett munkája új rálátást biztosított számára az óceán hullámai alatt rejtőző világra és lehetősége volt búvárruhát is ölteni. A víz alatti tájképek közvetlen látványa annyira megihlette, hogy forradalmian új módszert alakított ki a fényképezésükre. További kísérletezések után Louis Boutan lett korszakának első számú víz alatti fényképésze. 1898-ban víz alatti fényképészeti munkáját bemutató könyvet adott ki La Photographie Sous-Marine (Víz alatti fényképezés) címmel. A könyv számos illusztrációval mutatta be a munkáját és sok korábban készített fényképét is tartalmazta. 

boutan.jpgFotó: Louis Boutan: Víz alatti fényképek, Banyuls-sur-Mer, c. 1893


1926-ban a Mexikói-öbölben található Florida Keys-ben Dr. William Longley és a National Geographic fotósa, Charles Martin egy nagy nyugat-atlanti ajakoshalat (disznó csattogóhal) fényképezett le. Ez a fotó lett a víz alatti színes fényképezés történetének legelső fényképe.

David Doubilet, napjaink leghíresebb búvárfotósa – aki 1971 óta a National Geographic méltán híres fotográfusainak csapatát erősíti – így emlékezett vissza víz alatti fotózásának kezdeti időszakára:
„17 éves koromban megvettem az első Rolleimarin-házas rendszerem, és a fotóim jelentősen javultak. De zavart, hogy minden képem úgy néz ki, mint egy Douglas Faulkner fotó. Nem mintha másolni akartam volna a stílusát, de a fényképezőgéppel tényleg csak egyféle fotót lehetett készíteni: négyzet alakú képet közepes távolságból, nagyjából gömb alakú lényekről. Én valami mást akartam, és mivel a házból ki-be lehetett tenni a szűrőket, visszatértem a fekete-fehér filmhez, és a korrekciós szűrők segítségével próbáltam javítani a kontraszton a kívánt területeken. Ez segített, hogy jobban megértsem a víz alatti fény természetét, és mivel tekercsenként csak 12 képkocka állt rendelkezésemre, egyre tudatosabb fotóssá váltam. Amikor kijött a Rolleimarin III, közelképek készítésére alkalmas Rollinar lencsék voltak benne, ami azt jelentette, hogy némiképp kitágult a látóterem, és a színek is élettelibbé váltak. De még mindig csak 12 kép volt, vakus megvilágítással. Napjaink fotósainak, akik a digitális fotózás által nyújtott végtelen lehetőségeken kívül nem is ismernek mást, ez egy szinte elképzelhetetlen művészeti forma.” - nyilatkozta David Doubilet.

A fotótechnika rohamos fejlődésével a víz alatti fényképezés szerelmesei is könnyebben örökíthetik meg a felszín alatti élővilágot. Azért hogy biztosan jól sikerüljenek a Te víz alatti képeid is a Hogyan ne.. sorozatunkban ezúttal a víz alatti fényképezés rejtelmeibe vezetünk be. 

Gates, Larry: The beginner's guide to underwater digital photography (2010)

 

A sorozatunk korábbi részei:
Hogyan (ne) fényképezzünk esküvőt?
Hogyan (ne) fényképezzünk éjszaka?
Hogyan (ne) fényképezzünk kisgyermeket?
Hogyan (ne) fényképezzünk portrét?
Hogyan (ne) fényképezzünk aktot?
Hogyan (ne) fényképezzünk a magasból?
Hogyan (ne) fényképezzünk tájképet?

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása