Íme a Johnny Depp film előzetese, melyben az egyik leghíresebb humanista fotográfust alakítja

2020. október 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blogon februárban már beszámoltunk Johnny Depp új, Minamata című filmjéről, melynek világpremierjét a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, de a Japánban és Szerbiában forgatott filmről most újabb részletek derültek ki. A tragikus japán higanymérgezésről és az azt dokumentáló W. Eugene Smith életének ezen szakaszáról szóló filmet 2021. február 12-én mutatják be Nagy-Britanniában és Írországban, amelynek forgalmazója a Vertigo lesz, akik nemrég kiadták a film előzetesét és új poszterét is.

minamata_quad_sml.jpg

„A nagy témát legutóbb egy déljapán halászfaluban, Minamatában találta meg 1971-ben. Híres Pittsburgh esszéje óta a szakemberek szerint ez a legkiemelkedőbb munkája. Egy tömeges higanymérgezés áldozatait, következményeit és hatását mutatja be. A helyi Chisso vegyitársaság nagy mennyiségű hulladékanyagot ürített a Minamata-öböl vízébe. A mérgezett halaktól a falu sok lakója súlyosan megbetegedett, nem is beszélve arról, hogy a halászat itt nemcsak a legfőbb táplálék előteremtését jelenti, hanem a kenyérkereset egyedüli forrását is. Az események országos botrányba torkolltak. Smith, aki japán származású feleségével, Aileennel a helyszínre utazott, a tragédia társadalmi és politikai aspektusaival is foglalkozni akart. Tanúja volt annak, hogyan csapnak össze az igazságukat kereső halászok az ipari vállalkozók embereivel. S, hogy ez nem volt éppen veszélytelen kaland, arra keserves bizonyítékai vannak. Amikor a minamatai lakosok és a vegyitársaság képviselőinek egyik szenvedélyes hangú összejövetelét fényképezte, a Chisso által felbérelt vagányok kegyetlenül összeverték. Ennek következtében megromlott a látása, s nincs kizárva, hogy teljesen megvakul. – írta a Popular Photography 1974-es februári számában Arthur Goldsmith. (Megjelent: Külföldi mozaik, Torda István, Fotóművészet, 1974/3, 57. oldal)

Sajnos a magyarországi forgalmazásról még nincs konkrét hír, de bízunk benne, hogy hamarosan erről is tudósíthatunk majd.

 

Egy fotómodellből lett második világháborús fényképészről szóló filmet terveznek Kate Winslet főszereplésével - számoltunk be az újabb filmes hírről júliusban a Fotóbulvár rovatunkban. Hogy kit alakít majd Winslet azt ebből a cikkünkből tudhatod meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása