Best of Mai Manó Ház 2020

2021. január 03. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején itt, a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok képes évértékelőnket, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Abban biztosak vagyunk, hogy egy egészen más évet tudhatunk magunk mögött, mint amilyenekhez hozzászoktunk az elmúlt években, hiszen a járványhelyzettel kapcsolatos kormányzati döntések miatt szuper kiállításokat zártunk be (vagy ki sem nyitottuk) és remek programokat halasztottunk el 2020-ban.
De gyorsan alkalmazkodva az új helyzethez, még jobban ráerősítettünk az online jelenlétre, így már a lezárás első időszakában elkezdtük szervezni Ki lesz a mai Manó? fotópályázatunkat, melynek sikere a diákok körében még minket is meglepett. A Blogunk egy olyan felületté (is) alakult, ahol a diákok egymás életébe is betekinthettek, így izgalmas kapcsolat alakult ki egymást nem ismerő gyerekek között, akik akár ötleket is adhattak egymásnak, hogy hogyan éljük túl ezt a helyzetet, és hogyan éljük meg azt a lehető legtartalmasabban.
A pályázati időszak véget ért, de a karantén sajnos nem, így Színkép címmel egy újabb, az előző pályázat sikereit is felülmúló újabb művészeti projektet hirdettünk. A pályázat ideje alatt átlagosan 12 percenként küldtetek nekünk színesebbnél színesebb képeket, és ha ezeket a fotókat kinyomtatva egymás mellé tennénk, az több mint másfél kilométer hosszú színes csík lenne. A beérkezett 1628 pályamunkát felhasználva egyetlenegy nagy képet készítettünk.
Nyár elején újra kinyithattunk, és a karantén feloldása utáni első napon, június 20-án azonnal ingyenessé tettük a Douglas Kirkland képeit bemutató kiállításunkat, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett a lehető legtöbben tekinthessétek meg a sztárfotográfus Coco Chanelről és Marilyn Monroe-ról készült portréit.
Októberben a Doisneau kiállításunkkal részt vettünk a Fotóhónap 2020 programsorozatban, és 15-én egy újabb születésnapot ünnepeltünk, hiszen a Mai Manó Ház harmadik emeletén működő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár 21 éve nyitotta meg kapuit olvasói előtt. 
Novemberben aztán újabb karantént rendeltek el, így a Mai Manó Ház sajnos azóta is zárva tart, de online aktívabbak vagyunk, mint valaha. 2020-ban is rengetegszer olvastátok a Mai Manó Ház Blogot, hiszen több mint 14.1 millió oldalletöltést regisztráltunk. Köszönjük ezt a töretlen érdeklődést, bízunk benne, hogy 2021-ben is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein is.

 araki_tarlatvezetes_simonmarton_0116-5-p-1080.jpegFotó: Kiss Imre: Vér és dinnyelé - Simon Márton tárlatvezetése az Araki-kiállításon 2020. január 16. 18.00


Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2020-ban rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, a legnézettebb videónkat, a legkedveltebb Punkt-cikket, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt és megosztott Facebook és Instagram bejegyzéseket.

A LEGNÉPSZERŰBB FOTÓKIÁLLÍTÁS 

Ebben a kategóriában idén nehéz egyértelműen első helyezetett hirdetni, mert a lezárások miatt a látogatószámokban elég torz adataink vannak. De ha a honlapunk statisztikai adatait vesszük figyelembe, hogy melyik kiállításunkra voltatok a legtöbben a kíváncsiak 2020-ban, akkor is elég meglepő eredmény születne, hiszen 2020 legnépszerűbb fotókiállítása Nobuyoshi Araki: Érzelmes utazás című anyaga volt, melyet még 2019-ben nyitottunk meg, ám a nagy sikerre való tekintettel 2020 januárjában is rengetegen érdeklődtetetek online (és személyesen) a japán fotográfus meghökkentő képei után. 
Ha szigorúan csak a 2020-ban megnyitott kiállításokat vesszük figyelembe, akkor a már korábban említette Douglas Kirkland tárlat volt az egyértelmű kedvenc.  

A LEGSIKERESEBB ESEMÉNY 

Programjaink közül - mint ahogy azt a bevezetőben is említettük - a SZÍNKÉP pályázatunk volt a legsikeresebb. A hét minden napjához a szivárvány hét színe közül egyet-egyet választottunk. A diákok feladata az volt, hogy környezetükben az adott színt keressék meg vagy kreatívan hozzák létre, majd fotózzák le, és küldjék el nekünk. Az így beérkezett 1628 “színképet” - minden pályázó minden képét - végül egy nagy képbe rendeztük össze, ezáltal alkotva meg egy nagy szivárványt! 

szinkep_mozaik2020.jpgFotó: A SZÍNKÉP pályázatunk végeredménye

A LEGNÉZETTEBB VIDEÓ

A legnézettebb videó a YouTube csatornánkon a Douglas Kirkland kiállításunkat bemutató kisfilm lett, míg a Facebook oldalunkon az éppen aktuális (de jelenleg nem látogatható) Robert Doisneau kiállításunk kapcsán készült Kimaszkolva című videósorozatunk egyik része, melyben Kajdi Csaba (Cyla) közreműködött. 

 

A LEGKEDVELTEBB PUNKT CIKK

Tavaly ünnepelte első születésnapját a Punkt.hu oldalunk, melynek linkje már a blogunk menűpontjai között is elérhető. Ha komolyabb tartalmak is érdekelnek, mint amelyekkel itt, a blogunkon találkozol, akkor érdemes olvasnod a Punktot.
Nagy meglepetést okozott februárban a Smithsonian Intézet azzal a bejelentésével, hogy elindítja a Smithsonian Open Access projektjét, amelynek keretében 2020 végéig hatalmas digitális gyűjteményéből 3 millió képet tesz hozzáférhetővé bárminemű felhasználás céljára. Erről a kezdeményezésről számolt be a Punkt, és ezt a posztot kedveltétek a legtöbben. A cikket a képre kattintva olvashatod el. 

bierstadt.pngFotó: Charles Bierstadt: The Rapids, Below the Suspension Bridge, kb 1870. © Smithsonian Institute


A LEGLÁTOGATOTTABB BLOGPOSZT 

2020-ban is rengetegszer olvastátok a Mai Manó Ház Blogot, hiszen több mint 14.1 millió oldalletöltést regisztráltunk. 2020 minden szempontból egy különösen furcsa év volt, ezt most nem is kell részletezni. Talán ezért nem meglepő, hogy az idei toplistánk első helyére sem egy fotográfus vagy egy fotóművész került, hanem az elmúlt évtized egyik érdekes (és egyre hasznosabbá váló) fotóprojektje, a Google Street View. A 2007. május 29-étől elérhető Street View szolgáltatást azzal a céllal hozták létre, hogy új funkcióval egészítsék ki a Google Maps programot. Az 1981-ben Kanadában született Jon Rafman több, mint egy évtizede üldögél az íróasztala mellett, hogy képeket gyűjtsön a Google Street View kilenc szeme elnevezésű projektjéhez. Az utcaképet speciális kamerával felszerelt személyautókkal készítik, és a felvételeket egy számítógépes szoftver fűzi össze panorámaképpé.  

A LEGKERESETTEBB FOTÓALBUMOK 

Könyvesboltunk legkeresettebb fotóalbuma Gyenis Tibor képző- és fotóművész You are here című könyve lett, mely az elmúlt 20 év munkáiból válogat. A fotográfiákból valamint az egyedi faragással és véséssel módosított fotótárgyakból álló kötetet Baki Péter szerkesztette és Gerhes Gábor tervezte. A szépirodalmi bevezetőt Garaczi László írta. A Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában megjelent könyvben szereplő mintegy 50 darab fotó a geometria és a tájkép viszonyának keresztmetszetében jött létre.

Szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbuma Katarina Rothers Hungarian Cubes című albuma lett. Egy képzőművészeti projekt keretében 2003 és 2012 között, az ország nagyobbik részét lefedő túraútvonalon, melyre Szolnoki József is elkísérte, Roters közel ezer homlokzatról készített fényképfelvételt. A 6x6-os negatívokból álló dokumentumokon a sátortetős kockaház, azaz az ún. Kádár-kocka korszakának díszítő gyakorlatát láthatjuk. Bár a projektre pályázati támogatást nem sikerült szerezniük, Szolnoki Józseffel közösen 10 év alatt szinte az egész országot bejárták, hogy lefényképezhessék a különleges falusi házakat. A sorozatból egy könyvet is szerettek volna kiadni, így kerültek kapcsolatba a svájci Park Books kiadó munkatársaival.
A Hungarian Cubes című könyv hatalmas siker lett, a megjelenése után nem sokkal a Frankfurti Könyvvásár és a Német Építészeti Múzeum közös, DAM Architectural Book Award nevű építészeti könyvek számára alapított díját nyerték el. A fotóalbum megtalálható a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is.

Online elérhető albumok közül Annie Leibovitz At Work című albuma lett az első helyezett. Ebben a könyvben Annie Leibovitz azt mutatja meg, hogyan készíti a képeit. Leibovitz nem csak azokat a fiatal fotósokat és olvasókat szólítja meg, akik érdeklődnek a fotográfusok tevékenysége iránt, hiszen valószínűleg minden olvasó le lesz nyűgözve ettől a gazdagon bemutatott fotográfiai anyagtól. Az albumba került témák közé tartozik a fotóriporteri- és stúdiómunka, a táncosok és sportolók fényképezése, az írókkal való munka, valamint az analógról a digitális fényképezőgépekre történő átállás bemutatása. A könyv eredetileg 2008-ban jelent meg, amely jelenleg is Leibovitz legkeresettebb könyve

Posted by Mai Manó Ház on Saturday, November 10, 2018

A LEGTÖBBET LÁJKOLT ÉS MEGOSZTOTT FACEBOOK ÉS INSTAGRAM POSZTOK

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kulturális intézmények között nekünk van a legnagyobb online rajongótáborunk. A naponta frissülő Facebook oldalunkon (ahol már  közel 83.500-an vagyunk) az állandó rovataink mellett rengeteg híres vagy épp kevésbé ismert fényképet töltöttünk fel, melyek közül az első helyre Bill Brandt fotója került. 

Egy régi kedvenc ❤️�Fotó: Bill Brandt: East Sussex Coast, 1959 © Bill Brandt

Posted by Mai Manó Ház on Sunday, August 30, 2020

 

A legtöbbet lájkolt magyar fotót Reismann Marian készítette. 

Vak kislány hallgatja a homokot, 1979 Fotó: Reismann Marian © Magyar Fotográfiai MúzeumNézd meg a fotográfus további képeit is!

Posted by Mai Manó Ház on Friday, February 21, 2020

 

A legtöbb megosztást az Anyák napi bejegyzésünk kapta. 

Ma Anyák napja van ❤�Ha anya boldog, én is az vagyok. – Egy festőművész szokatlan portréi demens édesanyjáról Ezzel a képpel kezdődött minden. Nézd meg a többit is!

Posted by Mai Manó Ház on Saturday, May 2, 2020

 

A legtöbb lájkot az Instagram oldalonkun az Újranézve kiállításunk egyik sajtóképe kapta. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mai Manó Ház (@maimanohouse) által megosztott bejegyzés

 

Kövessétek a hetente többször is új bejegyzéssel jelentkező blogunkat, lájkoljatok minket a Facebookon, Instragramon, nézzétek a YouTube csatornánkat és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2021-ben is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket!
BUÉK! :)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása