Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái. Virtuális kiállításon látható a tavalyi év egyik legfontosabb fotótárlata

2021. január 12. Mai Manó Ház

Nemrég hozta nyilvánosságra a Punkt.hu 2020 legfontosabb hazai fotókiállításainak rangsorát, amelyről már itt a Mai Manó Ház Blogon is beszámoltunk, sőt terveink szerint a listán szereplő kiállítások közül külön be is mutatjuk azokat, melyek online is megtekinthetők. Nemrég a Kiscelli Múzeumban bemutatott TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában című tárlat anyagát láthattátok, ma pedig a Kassák Múzeumban megrendezett Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái című kiállítás képeit mutatjuk meg, mely a Punkt listáján a második helyet érte el. 

kassak_besnyo.jpgFotó: Besnyő Éva: Napozók a Wannsee-i strandon, Berlin, 1931 © Maria Austria Institute

A Kassák Múzeum 2020. őszén rendezett időszaki kiállítása Besnyő Évát (1910-2003) a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatta be. A professzionális fotográfusi lét teremtette meg Besnyő számára a függetlenség egzisztenciális alapját, és tette lehetővé a választott életforma megélését, így a kiállítás a művészeti tevékenység és a szakmai megbízások szintéziseként mutatta be az életművet. Az eredeti művek és dokumentumok azóta visszakerültek a kölcsönző intézményekbe, de a kiállítás a virtuális térben 2021. augusztus 31-ig szabadon látogatható.

A virtuális kiállítás a képre kattintva találod. 

besnyo_virtualis.png

(forrás: kassakmuzeum.hu)

A párizsi Jeu de Paume-ban 2012-ben megrendezett Eva Besnyö 1910-2003: The Sensuous Image (Az érzéki kép) című kiállításon is látható képekből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása