Tájfotó a Marsról, fontos társadalmi problémák egy pályázat képein és egy szineztéziás fotográfus kiállítása

2021. november 29. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

40645901_2b22936847e29b1eeacbbe22ec82d0c4_wm.jpgBudapest, 1963. január 11. A telefonos irányító rádiótelefonon irányítja a központból a térképen jelölt, a balesethez legközelebb tartózkodó mentőautót a helyszínre
Fotó: Friedmann Endre / MTI Nemzeti Fotótár 
  • 1948. május 10-től létezik egységes állami szervezetként az Országos Mentőszolgálat. 76 mentőállomással, 399 dolgozóval és 156 mentőkocsival kezdték az életek mentését a második világháború után a magyar mentősök. Az OMSz Európában elsőként állított szolgálatba rohamkocsit 1954-ben, mely a kor legfejlettebb eszközeit – lélegeztetőkészüléket, defibrillátort és pacemakert – használta alapfelszerelésként a mentések során. – olvashatjuk az Index Múlt-kép rovatának bevezetőjében, ahol remek képeket találsz

  • A 24.hu oldalán megjelent Már csak néhányszor kell újjászületnem című interjúban Keleti Éva fotoóművésszel beszélgettek. 

  • 2021. november 3 és 30. között rendezik meg a Szlovák Fotóhónapot, mely az 1991-es alapítása óta immár a 31. eseménysorozat. Szlovákia nemzetközileg is elismert, az ország egyetlen és legrégebbi – folyamatosan megrendezett – fotófesztiválja kifejezetten a fotográfiát és a vizuális művészetet állítja középpontba. A fesztivál képeiből a Punkt oldalán mutatnak egy válogatást.

 

punkt-fontos-tarsadalami-problemakat-felveto-sorozatok-nyertek-el-az-idei-w-eugene-smith-osztondijat-30-scaled.jpgFotó: © Nicolo Filippo Rosso: Exodus A 30 éves Jessica Rivas a földön fekszik, miután elájult egy, a bevándorlók és a rendőrök közötti összecsapás során a guatemalai Vado Hondóban, 2021. január 18-án. 4 éves fia, Isaac sír, mert az anyja nem ébred fel.
  • A támogatás 42 éves történetében az idei Smith Grant pályázatra benyújtott pályaművek száma volt az egyik legmagasabb, a világjárvány körüli folyamatos problémák, köztük a gazdasági nehézségek és a korlátozott összejövetelek ellenére. A döntősöket idén 62 országból érkezett pályamű közül választották ki, melyről így nyilatkozott Aidan Sullivan, az idei ítélkezési folyamatot irányító igazgatósági tagja: Igazán figyelemre méltó, hogy évről évre folyamatosan növekszik a díjainkra pályázók száma. Még hihetetlenebb a jelentkezők hátterének és kultúrájának sokszínűsége, valamint a benyújtott fotók kiemelkedő minősége és érzékenysége. A képekből ezen a linken találsz egy válogatást.  

  • November 18-án hozta nyilvánosságra a NASA másik marsi roverének, a Perseverance-nek még egy szeptember 4-i felvételét, melyen a földi szondát kísérő Mars-helikopter, az Ingenuity látható a misszió szerint eddigi legösszetettebb repülésén. A képet az index oldalán találod

  • „Megkönnyebbültem, amikor megtudtam, milyen sok szinesztéziás nincs tudatában annak, hogy az ő valóságuk különbözik másokétól, és hogy amikor rájönnek, hogy másként érzékelnek, legtöbben arról beszélnek, nagy becsben tartják azt, ahogyan az agyuk a világot közvetíti feléjük. Azért kezdtem a szinesztéziával foglalkozó projektbe, mert az a szememben nem csak az evolúció furcsa fintora. Számomra a téma azt az alapvető kérdést is felveti, hogy mennyiben azonosak a különböző egyének világai.” – olvashatjuk Anna Püschel gondolatait az Index Nagykép rovatában.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása