Fotókon a múló idő – Deim Balázs sorozata

2022. július 11. Mai Manó Ház

Deim Balázs legújabb experimentális fotósorozatában hét időegységet vesz alapul (év, hónap, hét, nap, óra, perc, másodperc), és ezekből kiindulva keres vizuális megjelenítési lehetőségeket úgy, hogy azok szoros összefüggésben legyenek mind az adott időintervallummal, mind pedig a sorozat többi tagjával. Minden fénykép expozíciója annyi ideig tart, amennyi a hozzá tartozó időegység. Azaz az 1 évről szóló kép 1 éves expozícióval, az 1 hónapról szóló 1 hónapig készült, és így tovább az 1 másodpercig.

A Vajda Múzeum PhotoLab Galériájában az alábbi kérdésekre is választ kaphatunk: Láthatóvá tehető-e a múló idő, összeköthető-e a saját, szubjektív időérzékelésünk objektív időegységekkel? Az ember személyes, belső időészlelése a külvilágtól elvonatkoztatott, és csupán az átélt események, élmények határozzák meg tempóját, dinamizmusát. Ezzel szemben az objektív idő, egzakt időintervallumokkal mérhető. Szinkronba hozható-e ez a két idősík? 

1 másodperces expozíció
Az 1 másodperces képen egy elektrokardiográfiás képet reprodukált fényérzékeny papírra, így képezve le egy szívdobbanásnyi időt.

07_passing_time_1_m_sodperc.JPGFotó: Deim Balázs: Passing Time- 1 Másodperc, Inkjet print dibondra kasírozva, 100x100cm, 2021–22

1 perces expozíció
Az 1 perces fotón egy mozgó gépjárműből fotózta a tájat, majd a fotópapírt úgy világította meg előhívás előtt, hogy egy körforma rajzolódjon ki a rögzített fényképből, így a kör formátum rímel a sorozat egyéb képeire és az utazás közben az elmosódott tájat figyelő egyén belső világára is utal. 

06_passing_time_1_perc.JPGFotó: Deim Balázs: Passing Time - 1 Perc, Inkjet print dibondra kasírozva, 100x130cm, 2021–22

 

1 órás expozíció
Az 1 órás képhez egy forgalmas utat fotózott le, este a fakamerával, fix helyről, hogy az elsuhanó autók lámpái elnyújtott fénycsíkokat rajzoljanak ki, többek között vizuálisan reflektálva a Nap útjára az 1 éves képen. 

05_passing_time_1_r_ra.JPGFotó: Deim Balázs: Passing Time - 1 Óra, Inkjet print dibondra kasírozva, 100x100cm, 2021–22

 

A sorozat egynapos, egyhetes, egyhónapos és egyéves, valamint a rontott képeit ezen a linken lehet megtekinteni.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása