7 fotó az egyik utolsó humanista fotográfus, Sabine Weiss munkáiból

2022. szeptember 07. Mai Manó Ház

A velencei Casa dei Tre Oci 2022. március 11. és október 23. között mutatja be az eddigi legnagyobb – és az első olaszországi – retrospektív kiállítást, amelyet a 2021. december 28-án, 97 éves korában párizsi otthonában elhunyt Sabine Weiss francia-svájci fotográfusnak szenteltek.

A kiállítás egyik központi eleme, A pillanat költészete, az 1950-es évek történetét meséli el, azt az időszakot, amelyben a fotográfus nemzetközi elismerést szerzett. Karrierje 1952-ben döntő fordulatot vett, amikor Robert Doisneau ajánlására csatlakozott a Rapho ügynökséghez. 1953-tól kezdve fotóit olyan jelentős nemzetközi napilapok és magazinok közölték, mint a Picture Post, a Paris Match, a Vogue, a Le Ore, a New York Times, a Life és a Newsweek. Ugyanebben az évben Weiss részt vett a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) Post War European Photography című kiállításán, 1954-ben pedig a chicagói Art Institute egy jelentős egyéni kiállítást szentelt munkásságának. 1955-ben Edward Steichen három felvételét választotta ki a MoMA, The Family of Man című kiállítására. 1952 és 1961 között Weiss olyan fotográfusokkal dolgozott együtt, mint William Klein, Henry Clarke és Guy Bourdin, és emlékezetes divatfotókat készített a Vogue számára, amelyekből a kiállításon számos nagyítást láthatunk a legendás magazin 15 eredeti számával együtt.

Egy 1955-ös amerikai utazás a Liberté óceánjáró fedélzetén, férje, Hugh társaságában nagy hatással volt rá, és a New York utcáin készült felvételek, amelyek a Bronx és Harlem, a Kínai negyed és a Kilencedik sugárút utcáin készültek, a The New York Timesban nagy terjedelemben jelentek meg „A Parisienne’s New Yorkers" címmel. A képek Amerika történetét mesélik el francia szemszögből, és sok közülük most először látható Olaszországban, a Tre Oci retrospektív kiállítása alkalmából. A kiállításon a művészportréi mellett láthatók az 1980-as és 1990-es években Réunionban, Portugáliában, Indiában, Mianmarban, Bulgáriában, Japánban, Lengyelországban és Egyiptomban tett utazásai során készült alkotásai is. Ahogy Virginie Chardin kurátor megjegyzi:

„Ami a nézőnek feltűnik, az az elszigeteltség és néha a gyengéd szomorúság érzése, amely ezeket a későbbi fotókat jellemzi, ahol a gyerekek és az idős emberek közös törékenységükben hasonlítanak egymásra. Melankólia és néha sötét komorság árad ezekből a képekből, amely ellentétben áll a fotográfus élénk, játékos személyiségével, amely felett az idő, úgy tűnik, nem tud úrrá lenni."
1961_l_attrice_romy_schneider_parigi_francia_sabine_weiss.jpg
Fotó: 1961. L'attrice Romy Schneider. Parigi, Francia © Sabine Weiss 

1959_l_attrice_brigitte_bardot_parigi_francia_sabine_weiss.jpg
Fotó: 1959. L'attrice Brigitte Bardot. Parigi, Francia © Sabine Weiss 

1952_fe_lix_labisse_pittore_decoratore_neuilly_francia_sabine_weiss.jpg
Fotó: 1952. Fèlix Labisse, pittore decoratore. Neuilly, Francia © Sabine Weiss 
1953_l_uomo_che_corre_hugh_parigi_francia_sabine_weiss.jpg
Fotó: 1953. L'uomo che corre (Hugh). Parigi, Francia © Sabine Weiss 

 
Fotó: 1954. La scrittrice Françoise Sagan. Parigi, Francia © Sabine Weiss 

1980_san_silvestro_parigi_francia_sabine_weiss.jpg

Fotó: 1980. San Silvestro. Parigi, Francia © Sabine Weiss 

1958_yves_saint-laurent_prima_collezione_dior_per_life_sabine_weiss.jpg

Fotó: 1958. Yves Saint-Laurent, prima collezione Dior, per Life © Sabine Weiss

 
1955_new_york_usa_sabine_weiss.jpg
Fotó: 1955. New York, USA © Sabine Weiss
 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása