Hiphop sztárok portréi a Fotografiskában

2023. február 06. Mai Manó Ház

A hiphop egy kultúra és művészeti irányzat, amit afroamerikaiak, latin amerikaiak, és karibi amerikaiak hoztak létre New York egyik kerületében, Bronxban. A hiphopzene fő történelmi kora az úgynevezett „Old school” kor 1970–1985 között. Ezután következett az úgynevezett aranykora a hiphopzenének 1985–1995 között, ami magába foglalta a keleti és a nyugati part zenéit, és ezeket tovább vitte a modern korba. Itt inkább a nyugati parti zene volt a dominánsabb, így kialakult az úgynevezett gengszterrap, G-funk. 1993 után megjelent az úgynevezett kemény hiphop (hardcore). – olvashatjuk a Wikipédia ide vonatkozó szócikkét.  A New York-i Fotografiskában nyílt kiállításon e zenei stílus meghatározó ikonjainak portréiből nyílt egy, több mint 200 képet felvonultató kiállítás. 

A kiállításon ikonikus alapművek is láthatók, de a hip-hop legnagyobb sztárjainak ritka és intim portréi is falra kerültek. A tárlat a műfaj vizsgálatának tekintetében igen átfogó: kiemelt téma a nők szerepe; a hip-hop regionális és stiláris diverzifikációja; a műfaj születéséhez hozzájáruló hetvenes évekbeli utcai bandák antropológiája; vagy a fordulópont, amelynek köszönhetően az alulról jövő mozgalom globális jelenséggé és milliárd dolláros iparággá válhatott.

„Volt idő, mikor a hip-hop még nem volt iparág, és nem hozott pénzt – de erről könnyű megfeledkezni." – mondja Sacha Jenkins, a kiállítás társkurátora, a Mass Appeal és az XXL korábbi fotóriportere, jelenleg a Mass Appeal kreatív igazgatója, aki az 1980-as évek New York-i hip-hop szcénájában nőtt fel. „A fiatalok úgy öltözködtek, ahogyan éltek, korlátozott erőforrásokkal próbálták szórakoztatni magukat, és olyan esztétikát teremtettek, amelyet maguk között elismertek. A hip-hop nem a világnak szólt, hanem egy nagyon meghatározott közösségnek. Aztán egy exponenciális ütemű átmenet következett, miután a hip-hop kultúra hihetetlenül nyereséges globális exportcikké vált." – folytatja Jenkins.

„Ezek az emberek akkoriban csak helyi celebek próbáltak lenni a gimi tornatermében vagy a kinti parkban. Ahogy telt az idő, az iparág fejlődött, megváltoztak a dolgok. A fotózások mára egyre flancosabbá válnak, az öltözékek egyre puccosabbak, a luxus fő jelzői a magánrepülőgépek, a szép autók, a csillogó láncok és a hivalkodó pózok. A fotók kronológiája a hip-hop fejlődését tükrözi, a dokumentarista fotótól a teljes stáb-produkciókig." 

 A műfaj pályáját öt évtizeden át nyomon követő kiállítás anyaga a hip-hop ’70-es évekbeli dokumentarista fotográfusainak képeitől a legfiatalabb hip-hop fotográfusok munkájáig terjed. A tárlat várhatóan a Fotografiska több nemzetközi helyszínére, köztük a Fotografiska Stockholmba és a Fotografiska Berlinbe is eljut.

1985_josh_cheuse_run_dmc_s_feet_under_the_table_at_the_fresh_fest_press_conference_1985.jpgFotó: © Josh Cheuse: Run DMC's feet under the table at The Fresh Fest press conference, 1985
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist 

 

1985_josh_cheuse_beastie_boys_radio_city_new_york_1985.jpgFotó: © Josh Cheuse: Beastie Boys Radio City New York, 1985
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist 

2008_angela_boatwright_nicki_minaj_originally_photographed_for_vibe_magazine_at_court_square_diner_in_queens_ny_on_may_20_2008_2008.jpgFotó: © Angela Boatwright: Nicki Minaj originally photographed for Vibe magazine at Court Square Diner in Queens, NY on May 20, 2008
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist 

 

1998_christian_witkin_missy_elliott_photographed_for_spin_magazine_new_york_city_1998.jpgFotó: © Christian Witkin: Missy Elliott, Photographed for Spin Magazine, New York City, 1998
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist 

1982_joe_conzo_jdl_skate_palace_1982.jpgFotó: Joe Conzo: JDL, Skate Palace, 1982
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist 

1993_shawn_mortensen_tupac_straight_jacket_1993.jpgFotó: © Shawn Mortensen: Tupac, straight jacket, 1993
Courtesy of Fotografiska New York and Copyright of the Artist

 

A Hip-Hop: Conscious, Unconscious című kiállítás további képeiből ezen a linken található egy válogatás.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása