Prix Pictet - Philippe Chancel

2013. január 26. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Philippe Chancel fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

Higashimaecho (Fukushima The Irresistible Power of Nature) - 2011, Tohuko, Japán © Philippe Chancel, Prix Pictet Ltd.JPGFotó: Higashimaecho (Fukushima The Irresistible Power of Nature) - 2011, Tohuko, Japán
© Philippe Chancel, Prix Pictet Ltd 

Philippe Chancel
Nemzetisége: francia
Született: Párizs, Franciaország, 1959
Sorozat: Fukushima: A természet ellenállhatatlan ereje

2011 júniusában Chancel egy Datazone elnevezésű hosszú távú projekt keretében a Japán észak-nyugati részében található Tohuku régióba utazott. Ezt a területet sújtotta leginkább a szökőár és a Fukushima körüli nukleáris szennyezés. Chancel a nukleáris reaktor körül kijelölt 20 km-es piros tilalmi zónától északra indult, hogy érintetlen területeket találjon. GPS adatok alapján rekonstruálta az utat a tragédia idején készült műholdas és a Google Earth szolgáltatás által készített fényképekből. Arra törekedett, hogy a tényektől eltérő valóságot rögzítsen, egy mélyebb, mögöttes valóságot. A képek hiánya vagy épp túlzott bősége, valamint a bemutatás tágabb értelemben vett kérdése központi szerepet játszik a művészet, a dokumentáció és az újságírás kereszteződésébe helyezhető vizsgálódásában.
„Mindenféle válaszadási kötelezettség nélkül, pusztán a tekinteten át igyekszem elgondolkodtatni a nézőt a mai világunk civilizációit érintő politikai és filozófiai kérdéseken.”
Chancel a Párizsi Egyetemen (Nanterre) végzett közgazdasági szakon, ezt követően újságírásból szerzett posztgraduális diplomát a CFPJ-ben Párizsban. Több kiállításon is szerepelt, megjelent olyan kiadványokban is, mint a Regards d’artistes vagy a Souvenirs. Fotói fontos köz- és magángyűjteményekben szerepelnek.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása