Best of Mai Manó Ház (2015)

2016. január 03. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok képes évértékelőnket, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Sok emlékezetes esemény volt tavaly is a Mai Manó Ház életében, néhányat külön ki is emelünk ezek közül. A népszerű kiállításaink mellett - melyekről később még szó esik - a Napfényműtermünkben volt a Sebastião Salgado munkásságát bemutató Wim Wenders: A Föld sója című filmjének magyarországi premierje, megrendeztük a tíz éve indult Képíró-képolvasó hétvégénk 50. workshopját, Útközben címmel új programsorozatot indítottunk és Kincses Károly személyében ott voltunk az UVATERV megégett gyűjteményének megmentésében is.
2015-ben új arculatot kapott a Mai Manó Ház honlapja és a blogja is, ahol idén minden eddigi rekordunkat megdöntöttük, hiszen közel ötmillió oldalletöltést regisztráltunk oldalunkon.
Köszönjük ezt a különleges „közönségdíjat”, bízunk benne, hogy 2016-ban is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein. Megígérjük, hogy mi idén is ezért fogunk dolgozni.

Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2015-ben rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, a legnézettebb videóinkat, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt és megosztott Facebook bejegyzéseket.

ilmmh.jpg

A legnépszerűbb kiállítások

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész, aki 1984-ben 120 eredeti fotóját küldte el Magyarországra, a szigetbecsei parasztházban létrehozott André Kertész Emlékmúzeumba. A Mai Manó Ház egy nagyszabású kiállítással tisztelgett a világhírű André Kertész emléke előtt, melyet nagy örömünkre sok ezren néztetek meg. Így a legnépszerűbb fotókiállítás képzeletbeli díját e tárlat nyerte.
Hasonlóan kedvelt volt Kertész egyik tanítványa, a magyar származású Sylvia Plachy képeit bemutató kiállítás is, ahol a bemutatott művek egy része még sosem jelent meg kötetben és nem volt látható európai kiállítótermek falán sem. A tárlat része egy kis filmetűd volt, amelyet Adrien Brody készített édesanyjáról, Sylvia Plachyról.
A Mai Manó Galéria és Könyvesboltban megrendezett kiállításaink minden alkalommal ingyenesen látogathatók, így ha a lehetőségeink engedik az összes kiállított fotót be szoktuk mutatni blogunkon is. Ha csak az online statisztikákat nézzük, akkor a legnépszerűbb kiállításunk Béli Balázs Eközben a Parlamentben című sorozatának képeit bemutató tárlat volt. A négy éves időszakot felölelő sorozatban országgyűlési képviselőinket láthatjuk, akik egy-egy plenáris ülés alkalmával mindig megtalálták a módját az aktív pihenésnek vagy csak egyszerűen elaludtak.

gurnandor2011.jpgFotó: Béli Balázs: Gúr Nándor, 2011

A legsikeresebb események

2015-ben is pezsgő élet volt a nálunk, hiszen a Mai Manó Ház éveken átívelő, népszerű programjai mellett - Képes Beszéd, Fotóművészeti Szabadegyetem, Portfólió Péntek, Képíró-képolvasó hétvége - idén ősszel egy vetítéssel egybekötött új szakmai beszélgetés sorozatot is elindítottunk Útközben címmel.
Az évente megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakáján szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy minket is megtisztelnek látogatásukkal, aminek mi nagyon örülünk. 2015-ben is különleges tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel vártuk az éjszakázókat.
Minket is meglepett a Láss, ne csak nézz! fotópályázatunk sikere, ahol egy hónapon keresztül átlagosan tizenhat és fél percenként töltöttétek fel képeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 2606 fotót.
2015. május negyedikén értük el a facebook oldalunkon az 50.000. lájkot. Ezt azzal ünnepeltük és köszöntük meg, hogy a korábbi eseményekhez hasonlóan ismét 100 Ft volt a belépőjegy a Mai Manó Ház kiállítótereibe. Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan meglátogattatok minket!

A legnézettebb videók

A korábban már említett André Kertész és Szigetbecse című kiállításunkhoz egy rövidfilmet is forgattunk. Kertész 1984-ben Magyarországon járt és az itt töltött 12 nap alatt alatt zsúfolt programot bonyolított le, a fotós szakma színe-javával is találkozott. A különleges találkozásra a mai napig emlékeznek az akkori résztvevők, akiket megkértünk, meséljék el nekünk is személyes emlékeiket André Kertészről. A Mai Manó Ház Napfényműtermében és Szigetbecsén készült egyórás riportfilmben Baricz Katalin, Korniss Péter, Féner Tamás, Sylvia Plachy, Benkő Imre, Szelényi Károly, Szabó Judit, Raffai Béla, Nyilas Ilona és Erdélyi László Attila emlékei mellett Szigetbecse lakói is felidézik André Kertésszel közös élményeiket.


„Aki megnézi a kiállítást vagy az albumot, látja, hogy ezek nem ártatlan képek. Sőt. Mai szemmel azt lehet mondani, hogy ezek durvák, önkínzóak, öncsonkítóak, perverzek, tiszteletlenek, káromlóak, tisztességtelenek, romlottak. Minden olyat el lehet erről az anyagról mondani, amit manapság a művészettel kapcsolatban szoktak sokat mondani, és mégis azt gondolom, hogy ez egy ártatlan anyag.” – mondta Alföldi Róbert a fotógyűjteményéről, melyet 2016 január 16-tól mutatunk be a Mai Manó Házban.

 


A YouTube csatornánk legnézettebb videóját felhasználói bejelentésre törölte a videómegosztó az oldaláról, így az Urbán Ádám díjnyertes fotóit bemutató kisfilm pár hete az Indavideó oldalára költözött, ahol már 22.000-en megnéztétek.

A leglátogatottabb blogbejegyzések

A 2011 augusztusában indult blogunkon már több mint 12 millió oldalletöltést regisztráltunk. A 2015-ben mért ötmilliós szám pedig minden elképzelésünket felülmúlta. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a legnépszerűbb, fotóművészettel foglalkozó magyar nyelvű oldal. Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, a bejegyzésötleteket és a rengeteg megosztást, lájkolást!
Az első helyen egy különleges történetet ismerhettetek meg a Titanic egyik utasáról, Browne atyáról, akinek a fedélzeten készült képeire rengetegen voltatok kíváncsiak. A második helyre egy japán fotográfus megosztó sorozata került. Kohei Yoshiyuki Japánban a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban az 1970-es évek során infravörös filmre és vakuval készült éjszakai felvételei a tiltott szexuális együttléteket örökítették meg, A harmadik helyre Fekete András 2004-ben készült orosz börtönportréit bemutató sorozatát választottátok. Az "Ognyennij" szigeten található "Pjatak-ként" emlegetett börtön egy az öt közül, ahol halálraítélt foglyok töltik életfogytiglani börtönbüntetésüket.

browne005.jpgFotó: Francis Browne: Kisgyerek játszik a Titanic fedélzetén, 1912. április 
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 

A könyvesbolt és a szakkönyvtár legkeresettebb fotóalbuma

Budapest legjobb fotós könyvesboltjának legkeresettebb fotóalbumának képzeltbeli díját az alábbi három könyv közül választanánk ki: A Capa Központban megrendezett Robert Capa színes képeit bemutató kiállítás (Capa in Color) és a Nagymező utca másik oldalán látható az André Kertész és Szigetbecse tárlat anyagát tartalmazó katalógusokkal egy korábbi kiadványunk a Kutyavilág vette fel a versenyt. Az elmúlt hónapokban nagyon népszerűnek bizonyult a múlt századfordulón készített kutyaportrékat tartalmazó fotóalbumunk.
A 16 éve működő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárunkban a botrányfilmes (Ken Park, Kölykök, Szégyentelenek) Larry Clark Tulsa című könyvét lapoztátok át sokan, míg a blogunkon a Földünk pusztításáról készült online könyvet találtátok a legérdekesebbnek.

A legsikeresebb Facebook posztok

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kulturális intézmények között nekünk van a legnagyobb online rajongótáborunk. A naponta többször is frissülő Facebook oldalunkon (ahol már több mint 60.000-en vagyunk) az állandó rovataink (nap fotója, késő esti mosolygás, képes időjárás-jelentés, amikor még..) mellett rengeteg híres vagy épp kevésbé ismert fényképet töltöttünk fel, melyek közül - nagy örömünkre - az első helyre magyar fotográfus munkája került. 2015-ben Vadas Ernő 1954 novemberében készült képét kedveltétek a legtöbben. 

 

Amikor még..Fotó: Vadas Ernő: Babakocsikat is gyártanak az Ikarus gyárban, 1954. november 2. (forrás: hvg.hu)Posted by Mai Manó on Sunday, August 16, 2015


A blogposztjaink közül a Fotó-gondolatunk rovatba feltöltött képek kapták a legtöbb kommentet, ezek közül a legnépszerűbbnek egy 1940 körül készült fotó bizonyult.

Mi jut először eszedbe a fotóról? Egy szó. Egy mondat. Bármi.

Posted by Mai Manó on Tuesday, July 14, 2015


A legtöbb lájkot a Lilliput képpárjai kapták, melyeket egy magyar fotográfus Stefán Lóránt szerkesztett.

A világ leghíresebb képpárjai (22 fotó)1940-ben a magyar ötlet akkora siker volt, hogy Angliában külön könyvben jelentek meg a legjobb képpárok, ma ezekből válogattunk.

Posted by Mai Manó on Saturday, May 23, 2015


Kövessétek a minden nap új bejegyzéssel jelentkező blogunkat, lájkoljatok minket a Facebookon és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2016-ben is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket szeretettel!

BÚÉK! :)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása