Fotó-kalendárium - Ansel Adams (1902 - 1984)

2012. február 20. Mai Manó Ház

Fotó-kalendárium rovatunkban ma a klasszikus tájfotografálás ikonikus képviselőjét mutatjuk be. Ansel Adams az elmúlt évszázad egyik legnagyobb fotográfusa volt. A fényképezés szinte minden területén maradandót alkotott, fekete-fehér tájképeivel örökre beírta magát a fotóművészet történelemkönyvébe.

Fotó: J. Malcolm Greany: Ansel Adams and camera, c 1950.

 

Ansel Adams 1902. február 20-án született Charles Hitchcock Adams és Olive Bray egyedüli gyermekeként, San Franciscoban, Kalifornia államban. Az első meghatározó pillanat fotós pályafutásában 1916 nyarán, tizennégy éves korában volt, amikor először látogatott el családjával a Yosemite Nemzeti Parkba. Itt az édesapjától kapott Kodak Brownie fényképezőgéppel örökítette meg a csodaszép tájat. A zenekedvelő és természetvédő Adams innentől kezdve egy új hobbit talált magának, a fotózást. Az elkövetkező időszakban beleásta magát a fotótechnika és a sötétkamra világába; fotós magazinokat olvasott, fotós kiállításokra járt és a Sierra klub oszlopos tagja lett. (Ennek a csoportnak a hírlevelében jelentek meg először a Yosemite Nemzeti Parkban készült képei és az első kiállítás helyszíne is a Sierra klub székhelye volt.) "

A végtelennek tűnő távlatok mindig izgalomba hozzák a szívemet és felajzzák képzeletemet." Nyilatkozta egy alkalommal Adams, mikor riporterek a tájképei születésének körülményeiről faggatták. Kiváló látásmódja mellett nagy szerepet töltött be fotóinak elismertségében az általa kifejlesztett zóna rendszer, mely teljesen eltért az akkoriban használt technikáktól. Tájfényképeinél ritka alapossággal próbálta visszaadni a legapróbb részleteket is. A zóna rendszer lényege, hogy fotóin a szürke szín árnyalatai mind megjelennek, így az összhatás árnyalatgazdagabb és kiegyensúlyozottabb hatást kelt.

1932-ben Edward Weston ösztönzésére megalakul az F64-csoport (az elnevezés a legszűkebb rekesznyílásra utal). A csoportot - melynek Willard Van Dyke és Imogen Cunningham mellett Ansel Adams is tagja lett - egy közös cél köti össze: a részletgazdag ábrázolásba vetett hitük.

Az 1950-es években Adams úgy érezte, hogy a művészi fényképezés mellett új kihívásokat kell keresnie, ezért a barátja által alapított Polaroid Corporation szakmai tanácsadója lett. Ez idő alatt több ezer polaroid fotót készített, de leghíresebb képeit Hasselblad kamerájának köszönheti, melyet 20 éven keresztül használt.

Felsorolni sem lehet azokat az elismeréseket, kitüntetéseket amiket pályafutása alatt elért, sikereit jól jelzi, hogy a nevével fémjelzett díjat is alapítottak 1971-ben. (később egy másikat 1980-ban is) Három kötetből álló fotótechnikai könyvsorozata (The Camera, The Negative, The Print) az egyik legfontosabb ilyen témájú kiadvány. A fényképezés mellett rengeteget publikált és oktatott. 1984. április 22-én, nyolcvankét éves korában halt meg.


Fotó: Ansel Adams: Monolith, the Face of Half Dome, Yosemite National Park, California, 1927.



Fotó: Ansel Adams: The Golden Gate before the Bridge San Francisco, California, 1932.



Fotó: Ansel Adams: Half Dome, Merced River, Winter, Yosemite National Park, California, 1938.



Fotó: Ansel Adams: Moonrise, Hernandez, New Mexico, 1941.



Fotó: Ansel Adams: The Tetons and the Snake River, Grand Teton National Park, Wyoming. 1942.



Fotó: Ansel Adams: Atardecer, Lago McDonald, Parque Nacional Glacier, 1942.



Fotó: Ansel Adams: Yosemite Valley Clearing Winter Storm 1944.



Fotó: Ansel Adams: Winter Sunrise, The Sierra Nevada, from Lone Pine, California, 1944.



Fotó: Ansel Adams: Tenaya Lake, Mount Conness, Yosemite National Park, California, c 1946.



Fotó: Ansel Adams: White Branches, Mono Lake, California, 1947.



Fotó: Ansel Adams: Clearing Storm, Sonoma County Hills, California, 1951.



Fotó: Ansel Adams: Moon & Half Dome, Yosemite Valley, California, December 28, 1960. 

(forrás: artblart.com)


Ansel Adams az utcai fotografálás területén is maradandót alkotott a Fortune Magazine fotóriportereként 1940-ben. Ha kíváncsi vagy a negyvenes évek Los Angelesére, akkor kattints ide.

 

 

     

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása