Gyerekekről készült 9 világhírű fotó története (1860-2014)

2015. május 31. Mai Manó Ház

A Gyermeknapot Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják. Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Azt javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak. Variációk rovatunkban ma az egyetemes fotótörténet gyerekekről készített híres fotóiból válogattunk.
A fotókra kattintva további képeket találsz és a történetüket is megismerheted.

A National Portrait Gallery gyűjteményében található - az 1920-as évek végén Marcus Adams és Howard Coster fotográfusok által készített - képeken Micimackó megalkotóját, Milnét, valamint kisfiát és kedvenc plüssmackóját is láthatod.

002.jpgFotó: Marcus Adams: Christopher Robin Milne és Micimackó, 1928. március 14.
© estate of Marcus Adams / Camera Press 

Lewis Carroll, eredeti nevén Charles L. Dodgson, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban szerzője, nem csak íróként vált ismertté: történeteinek főszereplőjéről, a mindössze 7 éves Alice Liddellről készítette legismertebb fényképeit.


05.jpg
Fotó: Lewis Carroll: Alice Liddell, July 1860. Part of this photograph was used on the last page of the manuscript Alice's Adventures Under Ground, presented to Alice as a Christmas gift in 1864.

A Brit Hírszerzési Minisztérium megbízásából készült ikonikus fotón egy sebesült kislányt láthatunk, aki bekötött fejjel szorongatja maciját egy nagy kórházi ágyon. A fotó egyik változata először a The Illustrated London News képeslap címlapján jelent meg 1940. szeptember 21-én. Eileen Dunne történetét a képre kattintva ismerheted meg.

cecil-beaton-wwii-1940-blitz.jpgFotó: Cecil Beaton: Eileen Dunne, Great Ormond Street Hospital, London, 1940
© Cecil Beaton/ Camera Press/ Redux

1938 decemberében öt pandát szállítottak Kínából a Londoni Állatkertbe. A pandák megérkezése után, az akkor 25 éves Bert Hardy fotográfust kérték fel arra, hogy a brit közhangulat fellendítésére készítsen egy sorozatot az állatkert új lakóiról. A képeken Hardy kisfia is feltűnik, a fotóra kattintva a különleges esemény egy másik képkockáját is megnézheted.

bert_hardy002.jpgFotó: Bert Hardy: London, 1938. december © Picture Post/Getty

Toni Frissell 1945-ben, Londonban készítette világhírű fotóját, melyen a romokon üldögélő kisfiú kitömött állatfiguráját szorongatja. A kisfiú éppen játszani volt barátaival mikor a bombázást jelző szirénák megszólaltak, mire hazaért már csak a lerombolt otthonát találta meg, szülei és testvére a romok alatt lelték halálukat. A bejegyzésben a fotó ritkán látott verzióit is megtalálod.

young_english_boy_and_stuffed_animal_after_bombing_1945.jpgFotó: Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain, London, 1945 

A Hit és bizalom című kép először a Washington Daily News címlapján jelent meg, majd a LIFE magazin is átvette és miután 1958-ban Pulitzer-díjat nyert a világ számos képesújságja is publikálta. 2012-ben a Georgia államban működő Jonesborói törvényszék épülete előtt egy életnagyságú szobrot is állítottak, emlékül a mára már világhírű vált fotó készítőjének és szereplőinek. A bejegyzésben a szoborról készült képet is megtalálod.

beall.jpgFotó: William "Bill" C. Beall: Hit és bizalom, 1957. szeptember 10, Washington 

Kép-kockák sorozatunkban Diane Arbus világhírű fotóját is tartalmazó filmtekercs további képeit láthatod. Arbus az 1962-ben készült fotón Sidney Wood teniszező fiát, Colin Woodot fényképezte a Central Parkban, amint egy játék kézigránátot tart a kezében.

the_estate_of_diane_arbus(1).jpgFotó: Diane Arbus: Child with Toy Hand Grenade in Central Park, New York City, USA (1962)

Az 1956 szeptemberében készült Vivian Maier képre kattintva a 8 éves Robert Glaser visszaemlékezéseit olvashatod, aki tavaly ismerte fel magát ezen a fotón. Glaser a képen 8 éves volt, most 66.

vm1956ny.jpgFotó: Vivian Maier: Cím nélkül, New York, 1956. szeptember © Maloof Collection 

Idén márciusban twittelt Nadia Abu Shahan fotóriporter egy szíriai kislányt felemelt kézzel ábrázoló megrázó képet, melyet a török származású Osman Sağırlı készített. A képaláírás szerint a kisgyerek a fényképezőgép teleobjektívét fegyvernek hitte, és ezért emelte magasra a kezeit, mintha megadná magát.

osmansagirli.jpgFotó: Osman Sağırlı: Adi Hudea, Atmeh menekülttábor, 2014. december 

Az egyetemes fotótörténet ikonikus alakjainak gyerekekről készített világhírű képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása