Lennart Nilsson: Az első színes fotók az anyaméhben fejlődő emberről (1965)

2015. július 19. Mai Manó Ház

A Life Magazine 1965-ös címlap-sztorija, „A születés előtti élet drámája” embriók és magzatok fotóit közölte, amelyeket Lennart Nilsson svéd fotóriporter készített az emberi embrió fejlődési fázisainak dokumentálása céljából. Ebben a cikkben jelent meg először kép az anyaméhben fejlődő emberi embrióról. A képek a laparoszkópos fotográfia és a kifinomult technika segítségével készültek, látszólag élő embriókat és magzatokat anyaméhhez hasonló környezetben ábrázoltak. A hihetetlen fotók hagyományos fényképezőgépek, makrólencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek. Nilsson többszázezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben „dolgozott”. 1965-ben ő készítette az első felvételt, amely emberi magzatot ábrázolt. A képek fontos szerepet játszottak az abortuszról és az emberi élet kezdetéről zajló vitában. Nilsson nem volt hajlandó elárulni néhány fotóalanyának eredetét, amelyek között valójában számos elvetélt vagy koraszülött magzat szerepelt: a Life Magazine-ban megjelent képek egy kivétellel mind az anyaméhből sebészi úton eltávolított embriókat/magzatokat ábrázoltak.

19650430.jpg
Fotó: Lennart Nilsson: LIFE címlap, 1965. április 30.

A LIFE így írt olvasóinak, amikor Nilsson képei először jelentek meg a magazin hasábjain: „Tíz évvel ezelőtt Lennart Nilsson svéd fotográfus elmondta nekünk, hogy az emberi szaporodás fázisait a megtermékenyítéstől a születést közvetlenül megelőző állapotig fogja fotózni. Sikerének esélyeit illetően önkéntelenül bizonyos fokú kétségeinknek adtunk hangot, de az lepergett Nilssonról. Egyszerűen azt mondta:”Ha kész a sztori, akkor behozom nektek.’ Lennart be is tartotta ígéretét. Stockholmból New Yorkba repült és elhozta nekünk a furcsán gyönyörű és tudományos szempontból egyedülálló színes tanulmányt, amely a lapszámban megjelent.” 

pg56-57.jpg

Nilsson egyszer így beszélt egy interjúban (a saját honlapján megjelent kérdések és válaszokban) magukról a képekről és a sok-sok évről, amelyet a radikális felszerelés tervezésére és kísérletezésére fordított és végül üzembe helyezett, amely lehetővé tette, hogy a világ olyat lásson, aminek még sohasem volt szemtanúja: „Az első munkám a LIFE számára egy exkluzív riport volt 1953-ban, az akkor ENSZ-főtitkárrá választott Dag Hammarskjölddel. A frissen beiktatott főtitkárt elkísértem New York-ba és az ENSZ-székház 38. emeletén lévő irodájában fotóztam. Az útra magammal vittem az első embrióképeket is. „Hihetetlen!” – mondták a LIFE-nál. Ezt én is így gondoltam! De semmit sem tudtam a magzatfejlődésről és a tanulást az alapoknál kellett kezdenem. Azonban a LIFE-nál hihetetlenül lelkesedtek és tizenkét évvel később 1965-ben kiadták az emberi szaporodásról szóló nagy sztorit.” 

pg58-59.jpg

pg60-61.jpg

pg62-63.jpg

pg64-65.jpg

pg66-67.jpg

pg68-69.jpg

Ezek voltak az első felvételek, amelyek fejlődésben lévő magzatokról készültek és a nagyközönséghez eljutottak. A Life magazin 1965. április 30-i számában megjelent képek akkora érdeklődést váltottak ki, hogy a teljes nyolcmilliós példányszám négy napon belül elfogyott; Nilsson elnyerte az Amerikai Sajtószövetség Év Fotója díját. A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASA Voyager 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé.

(forrás: life.com; oddstuffmagazine.com; wikipedia.org;)

A LIFE magazine híres volt képszerkesztőinek minőségi munkájáról is, akik arról is dönthettek, hogy melyik fotó kerüljön be vagy éppen ne a következő számba. A publikálatlan LIFE fotókból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása