Selejtes sajtófotók a képtávírók korából (Szombathy Bálint gyűjteménye)

2015. augusztus 04. Mai Manó Ház

A képen egy UPI Model 16-s modellt láthattok, amit a fotóriporterek arra használtak a 70-es években, hogy a terepen elkészült fotókat beszkenneljék vele, és telefonvonalon átküldjék a szerkesztőségbe. Ezzel dolgoztak a profik, ha a híreseményről azonnal kellett a kép az újságba. A fotót feltekercselték a dobra, ami állandó sebességgel forgatta a képet, miközben a scanner soronként feldolgozta. Egy színes fotót 26 perc alatt tudtak vele átküldeni, ha a telefonvonal is tökéletes minőségű volt. Külföldről nagyjából egy órát vett igénybe a folyamat. Hihetetlen, de ezt a gépet egészen 1991-ig használták a lapok. – olvashattuk a napokban az index.hu Mindeközben rovatában. 
A képtávíró ötlete már évtizedekkel korábban is felmerült, hiszen Mai Manó lapjában a Fényben is helyet kapott 1909-ben. A villanyos távlátás című érdekes írást ITT találod.

telefoto.gif

A Mai Manó Házban 2011-ben Mozgásképek címmel mutattuk be Szombathy Bálint telefotográfiai gyűjteményét, aki a képtávíró médiumát nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan vonta be a művészeti kifejezőeszközök közé. Az 1950-ben született Szombathy Bálint a 60-as, 70-es évek új művészeti gyakorlatának egyik úttörője a volt Jugoszláviában. 1980-tól az újvidéki Magyar Szó napilap grafikai szerkesztőjeként többszáz olyan hírügynökségi fotót mentett ki a napi selejtből, amelyek eredeti rendeltetésüket tekintve használhatatlanok voltak, ám meg volt bennük az esztétikummal bíró nyelvnek az a minősége, amelynek révén be lehetett őket emelni a művészetbe. Szombathy a saját érzékenységén és értékrendszerén átértelmezett hibás hírügynökségi fotókat rendszerbe foglalta és már 1982-től kezdődően saját alkotásaiként állította ki, úgy fogva fel őket, mint Marcel Duchamp az objet trouvé-kat, avagy a talált tárgyakat.

Időutazás rovatunkba – ahol a Mai Manó Ház korábbi kiállítási anyagait mutatjuk be - ma Szombathy Bálint mozgásképeknek nevezett telefotográfiai gyűjteményéből válogattunk. A hibásan érkezett telefotókon Margaret Thatcher és George Bush mellett Nancy Reagan, az amerikai és Raisza Gorbacsova, az orosz First Ladyt is megnézheted.

25.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

szombathyfoto-foto-42.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

szombathyfoto-foto-21.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

50.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

szombathyfoto-foto-28.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

szombathyfoto-foto-48.jpgFotó: Telefotográfiák, 1980-as évek - Szombathy Bálint Gyűjteménye

(forrás: archiv.maimano.hu; index.hu; petapixel.com)

A riportfényképezés egyetemes történetének legfontosabb mérföldköveit - a legelső riportfotót, az első színes sajtóképeket, a legelső háborúsfotókat és a leghíresebb paparazzók képeit - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása