Nagyíts bele! - Válogatás a világ legnagyobb fotóiból

2016. július 10. Mai Manó Ház

A számítógépek rohamos fejlődésével együtt járt a digitális fényképezés gyors fejlődése is. Az elmúlt éveket leszámítva nem éltünk még olyan kort, amikor annyit „kattogtatták” volna a fényképezőgépet, mint manapság, amikor mindenhol és minden pillanatban lefényképeznek valamit mobiltelefon vagy digitális fényképezőgép segítségével.
1977-ben a Kodak első digitális fényképezőgépének a méretei még megegyeztek egy kenyérpirítóéval, ezért így is nevezték el. 3,6 kilót nyomott, és fekete-fehér képeket lehetett vele készíteni 0,01 megapixel, azaz ma már nevetségesnek tűnő, tízezer pixel felbontásban, amit egy mágneses szalagon tároltak. Az első „digitális” felvételként számon tartott képen egy fiú látható, kutyával a karjában. 1986-ra a Kodak digitális gépe már egy megapixeles képek készítésére is alkalmas volt. Az első fényképezőgép, mely számítógépes fájl formátumban készített képet a Fuji DS-1P volt, 1988-ban, 16 megabájtos memóriakártyával, amit egy külön elem működtetett. 1991-ben a Kodak piacra dobta a Kodak DCS 100-ast, a világ első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mely már az 1988-ban bevezetett JPEG sztenderdben készítette a felvételeket.
A digitális kamerák „totális áttörése” 2003-ban jött el, mikor a Canon forgalomba hozta a Canon EOS 300D-t , a „digitális lázadót”. Ezer dollár alatti ára és hat megapixel feletti felbontása a számítógépek elterjedésével együtt gyorsan népszerűvé tette a digitális fényképezőgépeket, amik csakhamar kiszorították a „hagyományos” masinákat a piacról, maga után vonva a fotólaborok és előhívó-üzletek gyors ütemű visszaszorulását, felszámolását.
A képalkotásban résztvevő tényleges képpontszám, milliárdszorosát gigapixelnek hívjuk. A technika gyors fejlődésével már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg az első gigapixeles képek, mára pedig szinte természetessé vált, hogy több milliárd pixel felbontású fotókat láthatunk az internetet böngészve.
Mai bejegyzésünkbe ezekből a hihetetlenül részletgazdag, nagyítható képekből válogattunk. 

A nagyfelbontású képeket a fotóra kattintva nézheted meg!

16 milliárd pixel
Jeff Cremer Coloradóban született, de már régóta Peru fővárosában, Limában él. Cremer a Rainforest Expeditions nevű cégnél dolgozott, mikor 2012-ben elkészítette az egykori Inka Birodalom romvárosáról nagyfelbontású képét. A projekt keretében a Machu Picchuról összesen 1920 fotó készült, amelyeket aztán a fotográfus állított össze egy képpé. Ez a legnagyobb felbontású kép, amelyet az egykori Inka Birodalom romvárosáról valaha is készítettek.

machupicchu_1.jpg

45 milliárd pixel
2010-ben több mint három és fél óra volt szükséges ahhoz, hogy az óriási panoráma összerakásához szükséges 4250 fényképet elkészítse az amerikai Gerald Donovan. Az amerikai fotós egy robot által mozgatott állvánnyal készítette el Dubaj óriási panorámáját. 

dubai.jpg

46 milliárd pixel
2015 októberében készítették el a Ruhr-Universität Bochum munkatársai különleges fényképfelvételüket a Tejútrendszerről. A projekt 60 hónapig tartott, a megfigyelést a chilei Atacama sivatagban található rádiótelepszkóp-rendszer segítségével végezték. A 268 felvételből álló végső kép 855.000x54.000 pixelből áll és 194 GB méretű. 

milkyway.jpg

53 milliárd pixel 
Nemrég a Bentley a NASA technológiáját használva készített el egy olyan, 53 milliárd pixeles reklámfotót, melyen a San Franciscó-i Golden Gate híd látható. A Bentley sajtósai szerint, ha a 700 felvételből álló fotót 1:1 arányban kinyomtatnánk, lefedne egy focipályát is. A képre kattintva a hídon áthaladó autó jobb első ülés huzatán lévő Bentley-logót is láthatod. 

bentley.jpg

320 milliárd pixel
A londoni Olimpia után 2012-ben a 360Cities cég három nap alatt a londoni BT Tower 29. emeletéről készítette el azt a 48 640 képkockát, melyekből aztán 3 hónapig rakta össze egy számítógép az óriás panorámafotót. A képen akár 20 mérföldre is el lehet látni. Ha normál felbontásban nyomtatnánk ki a képet, az 98 méter széles és 24 méter magas lenne. 

london.jpg

365 milliárd pixel
2015-ben egy olasz fotós csapat Filippo Blengini vezetésével egy 365 giga pixeles fotót készített a Mont Blancról, mely az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A képek egy Canon EOS 70D géppel készültek, mely kiválósága ellenére is csak 20 megapixeles képeket tud készíteni, így a hatalmas felbontású képet hetvenezer fotóból rakták össze tizenöt nap alatt. 

montblanc.jpg

(forrás: hvg.hu; photonet.hu; player.hu; fototortenet.blogspot.hu; wikipedia.hu)

2010-ben a János-hegyi kilátóból fotóztak egy 70 gigapixeles felvételt, ami akkoriban egy ideig kétszeres világrekorder is volt: a legnagyobb felbontású fotót és a legnagyobb panorámaképet is magyarok nevéhez kötöttük. Sajnos ezt a képet nem találom (megköszönjük, ha kommentben belinkeli egy olvasó). 

1975-ben a KODAK digitális fényképezőgépének 23 másodpercre volt szüksége egy-egy kép rögzítéséhez, és újabb 23 másodpercre ahhoz, hogy azt megjelenítse egy monitoron. A fotótörténeti jelentőségű szerkezetről ITT találsz egy fotót. Az 1970-es évek végén Nancy Burson - az MIT néhány tudósának segítségével - számítógéppel kezdett el összetett portrékat készíteni, ezekből a képekből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása