Kép-párok #196

2017. szeptember 22. Mai Manó Ház

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak. Szeptemberben a témánk a tudomány és az oktatás.

Így készült a világ legelső, természetes környezetben, villanófényben, éjjel fényképezett állatfotója, mely egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja a Michiganben található Whitefish tó környékén. A képet - melyet a fotóra kattintva tekinthetsz meg - 1906 júliusában publikálta először az amerikai National Geographic magazin.

02.jpg
Fotó: Hobart Vosburg Roberts: Shiras himself floating in his boat taking randow flash pictures.

Húsz évvel később a víz alatti színes fényképezés úttörőpárosai a kamerákat vízálló tokban helyezték el és nagy mennyiségű rendkívül robbanékony magnéziumport használtak a víz alatti élet megvilágításához. Abban a pillanatban, ahogy megnyomták a fényképezőgép exponáló gombját, ami egyben egy akkumulátort is táplált (ezt vezetékkel kötötték össze), azt rövidre zárva elindították a magnézium por berobbanását, amit egy tutajon vonszoltak a hátuk mögött. Ez a robbanás (vakuzás) közel 4,6 méter mélységig világította meg a tengert, ezzel lehetővé téve az ottani élővilág megörökítését.
A világ legelső, víz alatt készített színes fotóját a képre kattintva találod.

flash-light-explosion.jpg
Fotó: Charles Martin: Magnesium Flash Powder Explosion, 1926

(forrás: natgeofound.tumblr.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása