A HÉT FOTÓSA: Mario Testino - Válogatás korunk egyik legismertebb divatfotósának aktfotóiból

2018. november 15. Mai Manó Ház

A Peruban született Mario Testino (1954) egy katolikus család hatodik gyerekeként nőtt fel Limában. Eleinte pap szeretett volna, ám 22 évesen Londonba költözött, ahol a közgazdasági tanulmányait abbahagyva fotográfiát kezdett el tanulni. John Vickers és Paul Nugent műtermében dolgozott gyakornokként, de Cecil Beaton munkái voltak rá nagy hatással. Haját rózsaszínre festette, és elmondása szerint ez is segítette abban, hogy megkülönböztesse magát a többi fotográfustól. Munkái elsőként a Vogue-ban jelentek meg 1983-ban, ezzel karrierje is beindult, így azt követően már a Vanity Fair, V Magazine és a GQ is publikálta képeit.
Bár a Calvin Klein, a Hugo Boss, a Chanel, a Gucci, a Versace és számtalan más luxusmárka is alkalmazta a fotográfust, felkéréseket kapott a norvég és a távol-keleti uralkodócsaládok tagjaitól is. Emellett a brit királyi család állandó fotósa is Testino volt, ő készíthette Vilmos és Katalin eljegyzési képeit, és ő fényképezte Diana hercegnőt is. A divatfotós a hírességekről készült portréiról is ismert, Gwyneth Paltrow, Sienna Miller, Brad Pitt, David Bowie, David Beckham, Mick Jagger vagy Kirsten Dunst is állt már kamerája előtt.
Karrierje egyre magasabbra ívelt, a kétezres évek elejére a divatfényképezés egyik megkerülhetetlen alakjává vált, ám a New York Times 2018 januárjában megjelent, felkavaró cikke után - melyben a szexuális visszaéléseiről tettek említést - a Condé Nast kiadó és más világhírű divatcégek azonnal bejelentették, hogy a jövőben nem fognak együtt dolgozni Testinóval.
A pályafutása alatt tíznél is több fotóalbumot megjelentető divatfotós visszautasította az ellene felhozott vádakat, ám karrierje megtört, jelenleg még kiállításokon sem láthatók képei. Testino 2012-ben Mario Testino Museum néven Peruban egy intézményt is alapított, mely a mai napig kiállítótérként működik.

Mivel ezen a héten Testino egy 2012-ben készült divatfotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű divatfotós aktképeiből válogattunk. 

(forrás: mariotestino.comtaschen.com; wmmagazine.com)

Mario Testino legendás mesterek előtt is tisztelgett fotóival, az ikonikus Helmut Newton fotó párját ITT, a világhírű Irving Penn portré párját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása