A HÉT FOTÓSA: Tono Stano, a cseh aktfotográfia meghatározó alakja

2019. január 06. Mai Manó Ház

A prágai fotográfiai világ egyik legnépszerűbb személyisége, Tono Stano 1960-ban született a mai Szlovákia területén található Aranyosmaróton. Színpadszerűen beállított aktjainak, divatfotóinak alapja a tökéletességre való törekvés. Műtermében nagyszerű akt-kompozíciókat hoz létre, amelyekben az emberi test kitűnő formaérzékkel megjelenített, humorral, erotikával fűszerezett ábrázolásai a műfaj határtalan lehetőségeit bizonyítják. Tono Stano ismert aktfotóján (Sense, 1992) a sötét háttérbe olvadó sötét ruhadarab nyílásán keresztül engedi láttatni a női test különböző részeit. A kompozíció, a vonalvezetés szinte megszabja a térben kalandozás rendjét, a tekintet irányát és talán a szemlélés időtartamát is. - olvashatjuk Eifert János Aktfotográfia című könyvében. 
A fekete-fehér fotó 1994-ben William A. Ewing szerkesztésében megjelent The Body: Photographs of the Human Form című könyv borítóképe volt. Stano fotóját - mely pillanatok alatt ismertté tette - 1995-ben a Metro-Goldwyn-Mayer Stúdió is felhasználta a Showgirls című filmjük plakátjához. Igaz, engedélyt nem kértek hozzá, de később végül fizettek Stanónak. Az ikonikus kép parafrázisában Elizabeth Berkley színésznő látható hasonló pózban, de színesben

Mivel ezen a héten Stano leghíresebb munkáját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, mai bejegyzésünkben a cseh fotográfus további képeit mutatjuk meg.  

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; lensculture.com)

"Jó képet csinálni olyan, mint szeretkezni." - mondta a cseh Jan Saudek, akire az 1980-as években állítólag rátörtek a rendőrök, megtalálták a képeit, de ő azt hazudta, hogy a nagyapja készítette azokat még a század elején. A rendőrök megnézték a képeket, és elhitték neki, nem nyúltak hozzájuk. Saudek erotikus képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása