Fák a fotóművészetben: Into the woods: trees in photography (A Mai Manó Könyvesbolt ajánlója)

2020. szeptember 02. Mai Manó Ház

A Victoria and Albert Museum 2017-ben megrendezett tematikus kiállítása a múzeum és a Királyi Fotográfiai Társaság gyűjteményéből származott. A kiállításhoz egy 192 oldalas katalógus is megjelent, melyet így ajánlottak a Thames and Hudson kiadó szerkesztői:

Ez a könyv a természet, ezen belül is a fákhoz való kapcsolódást, mint fotótémát mutatja be. Vadon vagy megművelt, vidéki vagy városi, magányos vagy erdőben álló fák régóta vonzó inspirációt jelentenek a művészek és fotósok számára egyaránt. Akár esztétikai szempontból, akár kulturális jelentőségű szimbólumként a fáknak megvan az az alábecsülhetetlen képességük, hogy mély, ősi csodálatot váltanak ki az emberekből.
Függetlenül attól, hogy funkcionális megközelítésből vagy kreatív kifejezési eszközként örökítették meg, az Into the Woods egy kitűnő és informatív bevezetése annak, ahogy az ág, a kéreg, a levél és a gyökér jellegzetes mintái hogyan kínáltak témákat a fotósok számára az évszázadok során. Az Into the Woods több mint száz fényképet tartalmaz a tizenkilencedig századtól a huszonegyedik századig, áttekintő bevezetéssel és kommentárokkal a fák csodálatos világáról. 

Mai bejegyzésünkben – könyvesboltunk ajánlójaként – az Into the Woods: Trees in Photography című könyv képeiből válogattunk. A fotóalbum megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

(forrás: maimano.hu; theguardian.com; wam.ac.uk; thamesandhudson.com)

Az erdő fái nem foglalkoznak azzal a zajos, fullasztó, városi léttel, amiben mi, emberek próbálunk meg élni, sőt, gyakran túlélni. A fák teszik a dolgukat, azt, amit egy felsőbb energia egykor szelíden beléjük kódolt. Folyamatosan és szinte észrevétlenül mozgásban vannak, változnak, lélegeznek. - írta Kovalovszky Dániel Zöld Csend című, szintén fákat ábrázoló sorozatáról, melynek képeit ITT tekintheted meg. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása