Egy évesek vagyunk!

2012. augusztus 01. Mai Manó Ház

Pontosan egy évvel ezelőtt 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház blogját. A legelső bejegyzésünkben egy 120 éves cikket, Mai Manó 1892-ben a Magyar Géniuszban megjelent A fényképészetről című írását mutattuk be. Az első hónap tesztidőszaka után, szeptembertől naponkénti frissítéssel jelentkezünk a fotózással, fotóművészettel kapcsolatos hírekkel, évfordulókkal, érdekességekkel. És így van ez ma is, hiszen születésnapi bejegyzésünkben az elmúlt egy év kedves, kedvenc vagy éppen a legnagyobb visszhangot kiváltó posztjaira tekintünk vissza.

Az ajánlott bejegyzéseket a fotókra kattintva olvashatjátok el. 

1evlogo.jpg

 

A legnézettebb bejegyzés - Petőfi egyetlen hiteles arcképe

Március 15-én rengetegen voltatok kíváncsiak Petőfi Sándor egyetlen hiteles fényképének történetére, melyet LAPOZÓ rovatunkban Escher Károly - a fotó megmentőjének - segítségével meséltünk el.

petofi.jpg
Fotó: Petőfi Sándor portréja, PIM tulajdona 

 

A legtöbb visszajelzés - Vivian Maier

Vivian Maier, a fényképező dadus érdekes történetét és nagyszerű fotóit februárban a FOTÓ-KALENDÁRIUM rovatunkban láthattátok először. Maier 2007-ben halt meg, addig senki nem látta képeit, ma pedig neves galériák versenyeznek azért, hogy bemutathassák ezeket a fotókat. A rengeteg pozitív komment mellett, még egyszer annyi e-mailt is kaptunk Tőletek, így már februárban elkezdtük szervezni a kiállítást, amit majd szeptember végétől láthattok a Mai Manó Ház első emeleti kiállítótereiben. 

vm-ny.jpg
Fotó: Vivian Maier: New York, NY, Undated.

 

A legvitatottabb bejegyzés – A legelső fotó a Holdról 

Januárban foglalkoztunk először a témával, majd két hete ismét visszatértünk rá. Mivel sok kommentelőben kétségek merültek fel, hogy a fotón valóban a Holdat láthatjuk, ezért a Magyar Csillagászati Egyesülethez fordultam segítségért. Végül az amerikai Smithsonian Astrophysical Observatory munkatársa egy gif és egy rövid magyarázat segítségével tette helyre a megválaszolatlan kérdéseket.

hold_anim.gif
Készítette: Fűrész Gábor, Smithsonian Astrophysical Observatory

 

Az első 1000 lájkot kapott bejegyzés - Bringák a fotóművészetben

A tavaly szeptemberi Critical Mass alkalmából készített összeállításunkban VARIÁCIÓK rovatunkban a fotóművészet leghíresebb bringáit mutattuk be, hatalmas sikerrel. A blogon található 417 bejegyzés közül, ez volt az első, amit több mint 1000 ember lájkolt.

Cate Blanchett.jpg
Fotó: Cate Blanchett by Annie Leibovitz - Vogue - 2004

 

Az első 18+-os bejegyzés - Jan Saudek erotikus világa

IDŐUTAZÁS rovatunkban, ahol a Mai Manó Házban korábban kiállító művészek anyagából válogatunk, nemrég Jan Saudek erotikus munkái is helyet kaptak. 

saudek.jpg
Fotó: Jan Saudek: Walkman, 1985.

 

A legviccesebb bejegyzés - Humor

Késő esti mosolygás :) címmel ezeket a vidám fotókat nagy sikerrel már bemutattuk a Facebook oldalunkon is. VARIÁCIÓK rovatunkba a nemzetközi és a magyar fotótörténet mulatságos képeiből válogattunk.

erwitt.jpg
Fotó: Elliott Erwitt: New York, 1974.

 

CSAK NÁLUNK!

A fényképezés nagy alkotói című könyv 1982-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének gondozásában jelent meg. Tőry Klára fotótörténész, a könyv szerzője felajánlotta nekünk, hogy a 2004-ben átdolgozott kiadást tegyük közkinccsé oldalunkon. Az egyetemes fotótörténetet bemutató könyv fejezetei hétfőnként jelennek meg blogunkon.

afna.jpg
 

 

A szerkesztő kedvence Anders Petersen: Café Lehmitz

Anders Petersen volt eddig ez egyetlen kiállítóművész a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár kizárólag erre az alkalomra átalakított termeiben. Leghíresebb fotósorozata a Café Lehmitz, mely egy hamburgi bár mindennapjait mutatja be. A poszt a szakkönyvtár állományában megtalálható és azokat bemutató FOTÓS KÖNYVEK rovatunkban kapott helyet. A kultikus sorozat egyik fotóját Tom Waits Rain Dogs című albumának lemezborítóján is megtalálhatod.

anders petersen.jpg
Fotó: Anders Petersen: Café Lehmitz, Hamburg, 1967-1970.

 

Születésnapunkon, tehát a mai nap délután 14.00 és este 19.00 óra között 50%-os kedvezménnyel jöhettek hozzánk, ha a pénztárnál a kedvezményes BLOG-jegyet kéritek. És ne felejtsétek el azt sem, hogy az oldalunkon bemutatott fotóművészek albumai megvásárolhatók vagy megrendelhetők a Mai Manó Könyvesboltban, és megtekinthetők a nyári szünet után, szeptembertől a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban is.

Biztos vagyok benne, hogy sok ember a blognak köszönhetően ismerte meg Mai Manó császári és királyi udvari fényképész nevét. Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket. Maradjon ez továbbra is így,  fotózzatok sokat és látogassátok meg a Mai Manó Házat is! 

      

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása