A fotótörténet első 100 éve – online könyv

2013. május 09. Mai Manó Ház

Ezen a héten volt egy éve, hogy 2012. május 7-én megjelent a Mai Manó Ház blogján az első fejezet Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói című könyvéből, mely az egyetemes fotótörténet első 100 évét öleli fel. Tőry Klára jólelkűségének köszönhetően az azóta eltelt egy év alatt minden héten hétfőn jelentek meg a fotótörténetet ismertető érdekes bejegyzések blogunkon. Bízunk abban, hogy a most már online is elérhető könyv - mely 1982-ben, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének gondozásában jelent meg -.nagy segítséget nyújt majd az iskolásoknak, a szakdolgozatra készülőknek és a fotótörténetet megismerni vágyóknak egyaránt.
Mivel most hétfőn - május 6-án - a legutolsó, 56. rész is elérhetővé vált oldalunkon, ezért úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a ma már csak antikváriumokban kapható fotótörténeti könyv elmúlt egy évének legnépszerűbb fejezeteit, melyeket alkalmanként átlagosan négy-ötezren olvastatok el. A sikert jól jelzi, hogy Facebook oldalunkon a Ti döntésetek alapján ebben a hónapban a NAP FOTÓJA rovatunkba is Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói című könyvében említett fotográfusok képeiből válogatunk. 
A legkedveltebb bejegyzéseket a fotókra kattintva érhetitek el! 

A KÖNYV TELJES ONLINE VERZIÓJA:

A VILÁG LEGELSŐ FOTÓJA ÉS A LEGELSŐ EMBERÁBRÁZOLÁS:


Fotó: Joseph Nicéphore Niépce: Point de vue du Gras, 1826 ou 1827.

A VILÁG LEGELSŐ FOTÓRIPORTJA:

Nadar-Chevreuil.jpg
Fotó: Nadar: Michel Eugene Chevreul, 1886.

A KODAK MEGJELENÉSE A FOTÓZÁSBAN:

Kodak.jpg

 

A MOZGÁS BŰVÖLETÉBEN (animált gifekkel)

muybridge-runjump-anim.gif

PÁRIZS 110 ÉVES FOTÓKON

002.jpgFotó: Eugène Atget: The former Collège de Chanac, 12 rue de Bièvre, 5th arrondissement August 1900
© Musée Carnavalet, Paris / Roger-Viollet / TopFoto

LONDON 130 ÉVES FOTÓKON

01.jpgFotó: Taxi. From 'Street Life in London', 1877, by John Thomson and Adolphe Smith

Ezúton is köszönjük még egyszer Tőry Klárának, hogy engedélyével a 2004-ben átdolgozott érdekes, tartalmas fotótörténeti könyvet közkinccsé tehettük blogunkon, egyúttal jelzem, hogy Tőry Klára újabb anyagot ajánlott fel nekünk és nektek a magyar fotótörténet jelentősebb képviselőit bemutató írásaiból. Ezeket hetenkénti folytatásban hamarosan blogunkon is megtaláljátok.

Továbbra is érdemes lesz minket olvasni!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása