10 utólag színezett ikonikus fotó és története

2015. június 16. Mai Manó Ház

A fekete-fehér fotográfia ma már inkább művészi választás, de a színes fényképezés elterjedése előtti időben ez volt az egyetlen lehetőség. Ennek eredményeként a történelmi fényképek sokkal kevésbé élénken ábrázolják a múltat. Az eredeti fekete-fehér képek felhasználásával különböző művészcsoportok a korszerű technológia segítségével új életet lehelnek a régi fotókba, hogy az emberek új megvilágításban láthassák a felvételeket. A szakszerűen helyreállított és hitelesen kiszínezett fotók lehetővé teszik, hogy kapcsolatba léphessünk egy múltbéli korszakkal és olyan részleteket lássunk meg, amelyek életre keltik a történelmet. A képszínezők sohasem választják a rövidebb utat, ha kutatásról van szó. Aprólékos munkával biztosítják a kor helyszíneinek, öltözködésének, feliratainak és más múlandó dolgainak hitelességét különböző források révén, a műholdas felvételektől, az archívumoktól és az aukciós jegyzékektől kezdve a szakértőkkel, például az öltözködéssel foglalkozó ruhatörténészekkel való konzultációig. Ennek ellenére természetesen a kiszínezett ruhadarabok csak nagyon ritkán adnak valós képet a fotókon szereplő személyek öltözködési kultúrájáról, így fordulhat elő, hogy egy-egy legendás fotó különböző színezett verzióin más-más színű ruhákat viselnek.
A bejegyzésben látható ikonikus képek színezését Sanna Dullaway, Dana Keller, Jordan Lloyd és Paul Edwards alkotta művészcsoport készítette.

A színezett fotókra kattintva az eredeti, fekete-fehér képeket és néhány kép történetét is megismerheted. 

migrantmother_colored.jpgFotó: Dorothea Lange: Migrant Mother, Nipomo, California 1936
© Library of Congress Courtesy of Howard Greenberg Collection/shorpy.com 

„A fekete-fehér történelmi képeket egyfajta távolságtartással kezeljük. Olyanok, mintha csak árnyak lennének, túl régiek ahhoz, hogy bármelyikünk emlékezhetne rájuk. Mai szemmel nézve valahogy el vagyunk szigetelve a képek által ténylegesen ábrázolt valódi és vibráló világtól. A történelmi képek kiszínezésével a néző egy kicsit közelebb kerül ahhoz a valósághoz, amikor a felvételek készültek. A színek segítenek egy kis betekintést adni az egykori világba, lehetőséget teremteni, hogy valami olyasmit lássunk, amit a fényképész láthatott a lencsén keresztül. A színek arra késztethetnek minket, hogy egy régi fényképet azonnal új szemszögből lássunk, és úgy tüntessük fel, mintha végül is az általa ábrázolt múlt nem is lett volna olyan régen.” - olvashatjuk Dana Keller, a fekete-fehér képeket „kiszínező” művészcsoport oszlopos tagjának gondolatait a témáról. 

abandoned_boy_london_1940_color.jpgFotó: Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain, London, 1945 

avedonmonroedana.jpgFotó: Richard Avedon: Marylin Monroe, actor, New York, 1957. © The Richard Avedon Foundation 

mbwc.jpgFotó: Margaret Bourke-White: At the time of the Louisville Flood, 1937 © Margaret Bourke-White/Timepix. 

hindenburg.jpgFotó: Murray Becker: Hindenburg Disaster, May 6, 1937. 

eisenstaedtcolor.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: The tumultuous celebration of V-J Day in Times Square, New York City, 1945 

original.jpgFotó: Eddie Adams: A dél-vietnámi Nemzeti Rendőrség dandártábornoka Nguyon Ngoc Loan, amint épp kivégez egy Vietkong tisztet, 1968. február 1. (AP Photo) 

iwojimac.jpgFotó: Joe Rosenthal: Raising the Flag on Iwo Jima, 1945. február 23. (AP Photo) 

yousufkarshchurchillc.jpgFotó: Yousuf Karsh: Winston Churchill, 1941. december 30.

The Most Beautiful Suicide - Evelyn McHale leapt to her death from the Empire State Building, 1947 color.jpgFotó: Robert C. Wiles: The most beautiful suicide, May 1, 1947  © Robert Wiles

(forrás: dailymail.co.uk, io9.com)

Albert Kahn fotósai 1909 és 1931 között 72 000 színes fotót készítettek, ezzel felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt hagytak az utókorra, hiszen a száz évvel ezelőtt készült képek színesben mutatják meg azt a világot, amit mi csak főként fekete-fehérben ismerünk. A gyűjtemény színes fotóiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása