Elton John fotógyűjteménye a Tate Modernben

2017. május 05. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blogon már 2012-ben is válogattunk Sir Elton John fotográfiai gyűjteményéből, melyet - David Fahey segítségével - 1991-ben kezdett el építeni Irving Penn és Horst P. Horst fényképeinek hatására. A mára több mint 8000 darabot számláló kollekcióban rengeteg híres fotó található, köztük pl. Man Ray, Harry Callahan, Andreas Gursky vagy éppen André Kertész munkái is. Ezeket a képeket 2000-ben az atlantai High Museum of Artban mutatták be először, melyhez Chorus of Light: Photographs from the Sir Elton John Photography Collection címmel egy katalógus is megjelent. 2016-ban a Tate Modernben nyílt újra kiállítás The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection címmel a képekből, mely már csak rövid ideig, 2017. május 21-ig látogatható. Aki teheti, ne hagyja ki!

eltonjohn01.jpgFotó: Adolph de Meyer: For Elizabeth Arden (The Wax Head), 1931
© The Sir Elton John Photography Collection

Az index.hu Kult rovatában Kalas Györgyi márciusban így írt a kollekcióról:
Rögtön az első teremben látható André Kertész egyik nagyon híres képének eredetije egyébként, a Víz alatti úszó, amit az esztergomi uszodában készített 1917-ben, amikor ott ápolták háborús sebesülései miatt. Mint Elton John a múzeumnak adott interjúban elmondta, szinte szerelmes ebbe a képbe. Sőt, szerinte annyi későbbi művészre volt hatással, és annyi mindenkit inspirált ez a kép, hogy ő egyenesen a huszadik század legfontosabb fotójának nevezi. Ezért amikor megvette az egyik nyomatot, elhatározta, hogy megszerzi az eredeti, szerzői kontaktfotót is, már csak azért is mert imádja a kis képeket. A kiállított eredeti nagyítás egyébként akkora, mint egy diafilm, mégis hihetetlen hatást gyakorol az emberre ebben az óriási múzeumban, - ezért is fájó, hogy az énekes az említett interjúban André Kertészt lengyel származásúnak nevezi.
A kiállításon szerencsére már helyesen szerepel Kertész származása, és a fénykép készítésének helyszíne, Esztergom is. [...]
Leginkább arra büszke, hogy a kiállításon látható minden egyes darabot maga választott ki, személyesen. Néha ajánl neki egy-egy művet a kurátora, de mindig személyesen megy el választani, soha nem bíz meg mást a vásárlással. Vannak olyan képei is, amikhez egészen különleges módon jutott hozzá. Nagyon régóta szeretett volna példáéul néhány Cindy Sherman-fotót a gyűjteményébe, de a fotós művei nagyon ritkán bukkannak fel aukciókon. Elton John azonban természetesen forog olyan körökben, ahol más híres emberek is megfordulnak, például maga Cindy Sherman, aki egyszer éppen mellette ült New Yorkban egy vacsorán. Mint kiderült, éppen új házat akart vásárolni, de nem volt hozzá elég pénze. Így hát az énekes felajánlotta, hogy vesz tőle fotókat, rögtön hatot is, így az este végére mindenki jól járt, Johnnak gyarapodott a gyűjteménye, Sherman pedig megvehette az új házat. De olyan is volt, hogy akart venni egy művésztől egy fotót, és nem tudta kiválasztani melyik legyen, ezért végül megvette az egész sorozatot. Sőt, ennél van még extrémebb is, előfordult, hogy Elton John egy egész kiállítást megvásárolt, úgy ahogy volt.  

eltonjohn02.jpgFotó: Irving Penn: Salvador Dali in New York, 1947
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn03.jpgFotó: Man Ray: Juliet and Margaret Nieman in Papier-Mâché Masks, c. 1945
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn04.jpgFotó: George Platt Lynes: A Forgotten Model, c. 1937
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn05.jpgFotó: Paul Strand: Wall Street, New York, 1915
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn06.jpgFotó: Rudolph Koppitz: Movement Study, 1925
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn07.jpgFotó: Dorothea Lange: A young girl living in a shack town near Oklahoma City, Oklahoma, 1936
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn08.jpgFotó: Edward Steichen: A Bee on a Sunflower, c. 1920
© The Sir Elton John Photography Collection
eltonjohn09.jpgFotó: Margaret Bourke-White: George Washington Bridge, 1933
© The Sir Elton John Photography Collection

(forrás: index.hu; tate.org; artblart.com)

Nálunk a Mai Manó Házban az egyik legnagyobb hazai privátfotó-gyűjtemény képei láthatók május 28-ig. A Hórusz Archívum képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása