Best of Mai Manó Ház (2018)

2019. január 02. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok képes évértékelőnket, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Sok emlékezetes esemény volt tavaly is a Mai Manó Ház életében, néhányat most külön ki is emelünk ezek közül.
Talán az egyik legfontosabb történés a kiállítótereink és a Napfényműtermünk megújulása volt, és ezzel egyidőben a Mai Manó Ház honlapja, logója valamint telefonszámunk és nyitvatartásunk is megváltozott. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációt minél közelebb hozzuk a fotóművészethez, ezért 2018 szeptemberétől a 14 éven aluliak számára ingyenessé tettük a belépést a Mai Manó Ház kiállításaira
2018 májusában Rost Andrea egyik kedvenc helyszínének választott minket, júniusban az M5 csatorna SzépMűvészet műsorában A fotográfia szentélye címmel egy ajánló is megjelent rólunk és júniusban az is kiderült, hogy a Facebook fordító programja még mindig nem ismeri fel Mai Manót. 
Nyáron kint voltunk a Szigeten, ellátogattunk az Arles-i fotófesztiválra, ősszel pedig a Paris Photo programjain is részt vettük, ahol többek között Annie Leibovitz-cal is találkoztunk.
2018 októberében nálunk nyitották meg a Fotóhónap rendezvénysorozatot és a Blog.hu oldallal együttműködve közös fotópályázatot hirdettünk, ahol a fotópályázat ideje alatt átlagosan harminchárom percenként töltöttétek fel képeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 1390 fotót
A szakmai programjaink mellett jógát is szerveztünk. A nagy érdeklődésnek valamint a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően idén is lehet majd jógázni a Napfényműteremben, mely Európa legimpozánsabb századfordulós fényképészműtermei közé tartozik.
2018-ban minden eddigi rekordunkat megdöntöttük, hiszen közel 12 millió oldalletöltést regisztráltunk itt, a Mai Manó Ház Blogon. Köszönjük ezt a különleges „közönségdíjat”, bízunk benne, hogy 2019-ben is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein is.

napfenymuterem_timar_277-1800.jpgFotó: Tímár Gergely: Mai Manó Ház, Napfényműterem, 2018. május

Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2018-ban rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, a legnézettebb videóinkat, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt és megosztott Facebook és Instagram bejegyzéseket.

A LEGNÉPSZERŰBB FOTÓKIÁLLÍTÁS

A Mai Manó Házban jelenleg is látható WEEGEE - A HÍRES, 1935-1960 című kiállítást nagy örömünkre már eddig is sok ezren néztetek meg. Bár a kiállítás még január 20-ig látogatható, a legnépszerűbb fotókiállítás képzeletbeli díját így is e tárlat nyerte el. Weegee 1935 után nevet szerzett magának bűncselekményeket, áldozatokat és elkövetőket hajszolva New York utcáin. Speed Graphic kamerával és egy rendőri rádióval felszerelkezve gyakran a rendőröket is lehagyva ért a bűntények helyszínére, hogy eladja képeit a szenzációra éhes bulvárlapoknak. A 104 képből álló kiállítás a New York-i éjszakai élet különleges lenyomata, mely hiteles bevezetés Weegee groteszk világába. 

A LEGSIKERESEBB ESEMÉNY

Sok eseményt szerveztünk 2018-ban. Igazán pezsgő élet volt a nálunk, hiszen különleges filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, workshopokkal és konferenciákkal vártunk Benneteket. A teltházas Irodalom éjszakája programsorozat mellett természetesen a Múzeumok Éjszakája eseményen is részt vettük. A rengeteg program közül a Fotóhónap keretében megrendezett Fotográfia és irodalom konferencia és előadássorozat volt a legsikeresebb eseményünk.
A kétnapos konferencia a francia Phlit kutatócsoport kutatásaira, illetve a témában már megjelent magyar kutatásokra alapozva tűzte ki céljául a magyar fotóirodalmi művek összefogó teoretikus és történeti elemzését, a magyar fotóirodalmi irányzatok és sajátosságok feltérképezését. A témával kapcsolatban, a konferenciával egyidőben egy ingyenesen látogatható kiállítást is rendeztünk, mely 2019. január 20-ig látogatható a Mai Manó Könyvesboltban.
Az előadásokat rögzítettük, melyeket hamarosan a Mai Manó Online Egyetem rovatunkban is bemutatunk majd a Mai Manó ház Blogon. Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan meglátogattatok minket! 

irodalommmh.jpgFotó: Kiss Imre

A LEGNÉZETTEBB VIDEÓ

A Deutsche Börse Photography Award 2017-es nyertese Dana Lixenberg Mai Manó Házban megrendezett kiállításának mozgóképes ajánlóját néztétek meg a legtöbben az idén publikált videóink közül. Az Imperial Courts 1993-2015 a holland fotográfus, Dana Lixenberg hosszútávú fotográfiai projektjének az eredménye. 1992-ben Lixenberg egy holland folyóirat megbízásából utazott Los Angeles déli központjába, hogy dokumentálja a szinesbőrű motoros, Rodney King, brutális rendőri bántalmazását és az érintett fehér bőrű LAPD rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. Felkereste azt a területet, ahol a zavargások zajlottak, így került kapcsolatba a Watts negyedében található Imperial Courts nevű szociális telep lakóival. Bár kezdetben gyanakvással fogadták, végül sikerült hosszútávú kapcsolatot kiépítenie az itt élőkkel. 

 

A LEGLÁTOGATOTTABB BLOGPOSZT

A 2011 augusztusában indult blogunkon már több mint negyvenmillió oldalletöltést regisztráltunk. A 2018-ban mért 12 milliós szám pedig minden elképzelésünket felülmúlta. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a legnépszerűbb, fotóművészettel foglalkozó magyar nyelvű oldal. Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, a bejegyzésötleteket és a rengeteg megosztást, lájkolást!
Mint ahogy a legnézettebb videónk, a leglátogatottabb blogposztunk is egy nálunk megrendezett kiállításhoz köthető. A Marie Claire 2012-ben hirdette meg először nemzetközi fotópályázatát Marie Claire International Photography Award néven. Ez volt a világon az első olyan nemzetközi fotópályázat és díj, amelyre a nők helyzetét bemutató képsorozatokat vártak a világ bármely pontján élő professzionális fotográfusoktól. A díjazott képekből az Artelier Vikarttal együttműködésben 2012 novemberében kiállítást rendeztek Párizsban, majd 2013-ban elindult az utazó kiállítás is, melynek első európai állomása a Mai Manó Ház volt. Ekkor volt látható nálunk Irina Popova sorozata is.
Az 1986-ban Moszkvától 167 km-re található Tver városában született Irina Popova 2008-ban kényelmetlen és felkavaró sorozatot készített két drogos, orosz szülőről, akik a kétéves kislányukat Szentpéterváron próbálták felnevelni siralmas körülmények között.
A sorozat nagyot szólt Oroszországban, de az internetes közvélemény nagy része is követelte, hogy vegyék el a kislányt a szülőktől. Popova - aki egy ideje Amszterdamban él - Another Family címmel 2013–ban egy 200 oldalas könyvben publikálta a díjnyertes képeket, mely a könyvesboltunkban is megvásárolható.

popova001.jpgFotó: Irina Popova: Lilja, Pasa és kislányok Anfisza, Részlet az Another Family című sorozatból, 2008
© Irina Popova


A LEGKERESETTEBB FOTÓALBUMOK

Könyvesboltunk legkeresettebb fotóalbuma Bartis Attila A szigeteken című könyve volt. Bartis Attila első, klasszikus, nagy méretű fotóalbumát jelentette meg márciusban a Magvető Kiadó. A fényképekből március elsején nyílt kiállítás nálunk a Mai Manó Házban. A könyvben szereplő fotók 2014 és 2017 között készültek Jáván, Yogyakarta környékén. Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentálni akarja az ott töltött napokat, „hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is.

bartis_szigetekenmmh.jpg

Szakkönyvtárunkban legkeresett albuma egy régebbi tétel, Susan Meiselas Carnival Strippers című könyve volt. Susan Meiselas fotográfus 1972 és 1975 között minden nyarát olyan nők körében töltötte, akik New England, Pennsylvania és Dél-Karolina kisvárosaiban megrendezett karneválokon sztriptízeltek. A fotográfusnő városról városra követte ezeket a lányokat, megörökítette nyilvános előadásaikat, valamint magánéletüket is. Emellett interjúkat is készített a táncosokkal, a barátaikkal, a show-menedzserekkel és a fizető ügyfelekkel. Meiselas őszinte képei életre hívták a táncosnők rejtett világát és bemutatták az önbecsülésért folytatott, de reménytelennek tűnő küzdelmüket. Susan Meiselas karrierjének legelső képein még Cambridge-ben és Massachusetts-ben élő háziasszonyok portréit láthatjuk. Meiselas éppen befejezte a tanulmányait a Harvardon, még mindig szégyenlős és bizonytalan volt, így a sorozat legkorábbi képei készítésekor még nem volt bejárása a táncoslányok öltözőszobájába. Mégis elindult a lányokkal, akik Amerika kisvárosaiban egy cirkuszi sátorban vették le a ruháikat.

nyc32736_social_media_watermark.jpg Fotó: Susan Meiselas: Carlisle, Pennsylvania. Backstage, 1975 © Susan Meiselas/Magnum Photos

Pár éve egy új kategóriát is nyitottunk azoknak a könyveknek, melyeket már az interneten keresztül is át lehet lapozni. A Mai Manó Ház Blogon bemutatott online könyvek közül Tímár Péter 618 oldalas internetes fotókönyvére voltatok a legtöbben kíváncsiak. A képek egy része megrázó, felkavaró, ezért csak akkor kattints a fotóra, ha ezt megértetted és elfogadtad.

timar5.jpgFotó: Tímár Péter: Részlet a Tetovált elítéltek című sorozatból, 1985


A LEGTÖBBET LÁJKOLT, MEGOSZTOTT ÉS KOMMENTELT FACEBOOK POSZTOK

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kulturális intézmények között nekünk van a legnagyobb online rajongótáborunk. A naponta többször is frissülő Facebook oldalunkon (ahol már több mint 82.000-en vagyunk) az állandó rovataink (nap fotója, késő esti mosolygás, képes időjárás-jelentés) mellett rengeteg híres vagy épp kevésbé ismert fényképet töltöttünk fel, melyek közül - nagy örömünkre - az első helyre ismét egy magyar fotográfus munkája került. 2018-ban Brassaï Párizsban készült képét kedveltétek a legtöbben.

 

A legtöbb megosztást az Anyák napi posztunk kapta. 2013-ban Ken Heymant, a többszörösen díjnyertes fotográfust korábbi munkahelyéről keresték, hogy a Woodfin Camp ügynökségnél hagyott értékeit vigye magával, mert a raktárhelyiséget, amiben ezt évtizedeken át őrizték, most kiürítik. Heyman ekkor találta meg a rég elfeledett, Mothers (Anyák) címkével ellátott dobozkát, benne rengeteg képpel, amelyek között olyanok is voltak, melyeket végül nem válogattak be a Family című fotóalbumba. Ezt az albumot egyébként 1965-ben Pulitzer-díjra jelölték.
A hatvanas és hetvenes években készített képeken anyákat és gyermekeiket láthatjuk a világ különböző tájairól. Heyman ezeken a szívhez szóló felvételeken az anyaság lenyűgöző pillanatait örökítette meg. 

 

A legtöbb hozzászólás - nem véletlenül - Fotó-gondolatok rovatunkba érkezett. A fortepan gyűjteményében található 50 éve készült képhez közel száz gondolat érkezett. 

 

Idén egy új rovatot indítunk, ahol a könyvesboltunk Instagram oldalának legnépszerűbb posztját mutatjuk meg. Ez az online felületünk még elég fiatal, de büszkék vagyunk arra, hogy már a Thames and Hudson kiadó is megosztotta az alábbi posztunkat. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Karácsonyi ajándékötletek a Mai Manó Könyvesboltból Photofile sorozat A Thames and Hudson szerkesztésében megjelent Photofile sorozat, a fotóművészet legnagyobb klasszikusainak (André Kertész, Man Ray, Robert Capa, Helmut Newton, Edward Steichen, Sebastiao Salgado, Elliott Erwitt, Nobuyoshi Araki, Gordon Parks, Walker Evans, Berenice Abbott, Henri Cartier-Bresson), legjobb munkáit mutatja be. A pontosabb korelhelyezést segítve rövid életrajzban ismerteti munkásságuk főbb állomásait. A sorozat egységes szerkesztésének köszönhetően mindegyik kötet a bemutatott fotográfus 60 műalkotását tartalmazza. Video: @kiss___imre #konyvajanlo #photofile #karácsony #ajándék #maimanobookshop #thamesandhudson #andrekertesz #saulleiter #brucegilden #nobuyoshiaraki #brassai #robertcapa #marcriboud #bereniceabbott #gordonparks #daidomoriyama #williamklein #sebastiaosalgado #anderspetersen #helmutnewton @thamesandhudson @thameshudsonsales @bruce_gilden @saulleiterfoundation @williamklein_officiel @sebastiaosalgadoofficial #lookbookvideo

Mai Mano Könyvesbolt (@maimanobookshop) által megosztott bejegyzés,

 

Kövessétek a minden nap új bejegyzéssel jelentkező blogunkat, lájkoljatok minket a Facebookon, Instragramon, nézzétek meg a YouTube csatornánkat és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2019-ben is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket!
BÚÉK! :)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása