Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Ezek voltak az elmúlt évtized nemzetközi árveréseinek legdrágább fotói

Ezek voltak az elmúlt évtized nemzetközi árveréseinek legdrágább fotói

2020. január 12. Mai Manó Ház

A 2000-es évek első évtizedében az 1955-ben, Lipcsében született Andreas Gursky tartotta rekordot: a londoni Sotheby's 2007 februárjában megrendezett aukcióján 99 Cent II Diptychon című fényképe 3.346.456 dollárért kelt el.
Az elmúlt évtized jelentős fordulatot hozott a fotográfiai tematikájú árverések terén, bár a listavezető személye nem változott.
Gursky nevét talán kevesebben ismerik, de Rajna II. című fényképe 2011 novembere óta még azok előtt is ismertté válhatott, akik korábban sohasem érdeklődtek a fotográfia iránt. 1999-ben készült fényképéért elképesztő összeget, 4.338.500 dollárt fizettek. A minden idők legdrágább fényképeinek húszas listájára az elmúlt évtizedben Cindy Sherman hat, Andreas Gursky öt, Richard Prince kettő, Jeff Wall és Thomas Struth egy-egy, és egy ismeretlen fotográfus szintén egy képével került fel.

És hogy miért éri meg fotót venni? Arra Kincses Károly válaszol, akinek gondolatait a Mai Manó Ház első és ezidáig egyetlen fotóárverési katalógusából idézzük: 
"A képben megtestesülő tehetség, alkotóerő, tudás nem inflálódik, hanem az idő múlásával egyre értékesebb lesz. Minden változik, az épületeket átépítik, a falakat átfestik, a régi pénzeket újabbakra cserélik, emberek, történelmi szituációk jönnek-mennek, de a műalkotás ugyanolyan marad, nem változik. Amilyennek egyszer megcsinálták, olyan az idők végezetéig. Ugyanolyannak látjuk harmincévesen és húsz év múlva, plusz három dioptriával is. A műtárgyba fektetett pénz őrzi értékét vagy növeli, anélkül, hogy reggelente órákat töltenénk a börze-kurírok olvasgatásával, a műtárgy felvidít, ha rossz a kedvünk, jóleső elégedettséggel tölt el, ha örülünk, szóval aki még nem próbálta, rajta, aki már tudja, az gyakorolja. [...]
A fényképezést 1839-ben fedezték fel, jó százhatvan esztendőn keresztül élt és virágzott, s éppen mostanában nagyon jelentős átalakuláson megy át. A fényképezés minden része, a művészi képalkotást leszámítva, elhagyja a nehézkes múltszázadi technológiákat, s digitális jelek formájában készül, terjed és marad fenn. Mondom, kivéve a fotóműtárgyakat, mert ezeknél az alkotók jelentős része megmarad a történeti technikák mellett. Gyorsan eljön az a pillanat, amikor szétnézünk, s a hagyományos fotó szinte minden megjelenési formájában kompjúter-függő lesz. S akkor a kézzel, kémiai úton előállított, nem tetszés szerinti számban sokszorosítható fénykép ugyanolyan ritka és nehezen megszerezhető lesz, mint ma egy rajz, grafika, festmény. A ma kortárs fotográfiája holnap már a tegnap műtárgya. Pénzt képre." 

Mai bejegyzésünkben olyan képeket láthattok, melyek nemzetközi aukciósházakban az elmúlt évtizedben kerültek kalapács alá, és kimagasló eredményükkel felkerültek a "legdrágább fényképek" listájára. A képaláírásban a műtárgy címe mellett a leütési árat, az aukció időpontját és helyét, valamint az aukciósház nevét is megtalálod. 
A listában szerepel Richard Prince a tízéves Brooke Shieldsről 1983-ban készült kollázsa, amelyen az azóta híres színésznővé vált kislány meztelenül látható egy zuhanyfülkében. A kollázs a Spiritual America című sorozat részeként készült, alapjául Gary Gross fotója szolgált, amely Brooke Shields édesanyjának engedélyével készült a Playboy Sugar 'n' Spice című, 1976-os kiadványa számára. A képet 2007-ben bemutatta a New York-i Guggenheim múzeum is, a kiállítást akkor nem kísérte különösebb felháborodás, de 2009-ben a rendőrség gyermekpornográfia gyanújával eltávolította a londoni Tate Modern múzeum kiállításáról és felnőttkori képre cserélték. A fotóért 2014-ben közel négymillió dollárt fizettek. 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

(forrás: wikipedia.org; christies.com; andreasgursky.com; sothebys.com; tate.org.uk; artwriting.com; wikipedia.hu

A legdrágább fotók listájáról már több képet is bemutattunk, az első helyen álló fotó mellett korábban írtunk már a világ legdrágább önarcképéről, a legdrágább aktfelvételéről, a három féle árnyalatban is létező legdrágább tájfotóról, valamint a világ legdrágább megrendezett fotójáról is.