Fotóbulvár a 21. századból #15

2019. szeptember 27. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkban régi, XIX. században megjelent újságok, fotós szaklapok érdekes hírei közül válogattunk. A korábbi részekben olvashattatok a szellemfotografálásról, valamint a paparazzo trónörökösről, a fényképmoziról, fényképadóróla női rabok fotózásáról, egy marokkói lázadásról, a krokodilbőr hamisításról, kidobott fényképekről és egy angol lelkész fényképes zsarolásáról is.
Ezek a cikkek mind a XIX. századból valók, de mivel úgy látjuk, hogy napjainkban is rengeteg olyan írás jelenik meg fényképezés témában, mely szorosan nem kapcsolódik a blogunk tematikájához, a visszajelzések alapján úgy gondoltuk, hogy elindítunk egy olyan válogatást is, mely az elmúlt napok - fotográfiával csak érintőlegesen foglalkozó, mégis a fényképezéshez köthető - szenzációhajhász, különös, érdekes vagy éppen szomorú cikkeit ajánlja. Ma a 21. századi fotóbulvár harmadik részét olvashatjátok. 

Egy ágyban Marilyn Monroe-val (Gazdagisztán)

Nem akármilyen árverésre készül a Christie’s, hiszen az aukciósházban októberben két ikonikus Marilyn Monroe-fotó kerül leütésre és az a Hasselblad 500c fényképezőgép is, mellyel a képek készültek. A legendás fotózásra 1961. november 17-én éjjel Los Angelesben került sor, ahol az akkor 27 éves fotográfus Douglas Kirkland a Look magazin felkérésére fényképezte a meztelen Monroe-t. Bár a cikkben azt írják, hogy ez volt a világhírű színésznőről készült egyik utolsó profi sorozat, mi azért kiegészítenénk azzal, hogy a valóban utolsó profi fényképezésre nyolc hónappal később, 1962. júliusában került sor.
A képre kattintva a Christie's beharangozó videóját is megtekintheted az árverésről. 

monroekirkland.jpegFotó: Douglas Kirkland és Marilyn Monroe, Los Angeles, 1961. november 17. 


Nekünk az utca, nekik az otthon: így látják Budapestet a hajléktalanok (24.hu) 

A Budapest Bike Maffia és a londoni Café Art negyedik alkalommal hirdetett fotópályázatot hajléktalan emberek számára. Az érintettek egy-egy eldobható fényképezőgép segítségével mutathatták meg, hogyan látják Magyarország fővárosát. 13 fotó kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjon a hajlék nélkül élőknek, hogy megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat, és ezáltal felhívja a figyelmet a hajléktalanság problémájára, halványítsa a sztereotípiákat és szűkítse a társadalmi rétegek közötti szakadékot.
A képre kattintva a fotókból találsz egy válogatást. 

6-majus-kovacs-jozsef-pal-rozsafelho-jpg-masolata-1024x678.jpgFotó: Kovács József Pál: Rózsefelhő 


Az év környezettudatos fotóriportere - 2019 (The Guardian)

A CIWEM környezetvédelmi fotópályázat célja, hogy megmutassa a bolygónkat érő szörnyű hatásokat, de a verseny emellett az emberiség veleszületett képességét is megmutatja, hogy képes túlélni és innoválni, reményt adva mindannyiunk számára, hogy megküzdjük a fenntartható élet kihívásaival. Idén a fődíjat SL Shanth Kumar nyerte el. A képre kattintva a díjnyertes fotográfusok munkáiból találsz egy válogatást. 

4992.jpgFotó: Dharshie Wissah: Kenya, 2019


Íme minden szelfik öreganyja 73 emelet magasból. Ön szerint valós a fotó vagy kamu? (index.hu)

Sok ezer lájkkal és megosztással hasít ez a fotó éppen a közösségi média állandó klikkelőversenyének élvonalában. Szó se róla, állati látványos, én speciel már attól szédülök, ha ránézek: az öt fickó Los Angeles belvárosa fölött vagy 2-300 méter magasságban kicsit olyan, mintha a klasszikus 1930-as évekbeli építőmunkások ebédelnek a felhőkarcolón kép 2019-es újragondolása lenne. Hogy a kép pontosan hol készült, és valóban szelfi-e, azt a képre kattintva derítheted ki. 

selfie2016.png

Elárverezik a második világháború ikonikus fotóját (petapixel.com) 

Joe Rosenthal Iwo Jimában 1945 februárjában készült fényképét mindannyian ismerjük, blogunkon is írtunk már a kép történetéről. A Petapixel számolt be arról, hogy egy New York-i aukciósház; a Heritage Auction október 4-én egy igazán különleges verzióját árverezi el. A 23.5x18.7 cm-es dedikált képért az előzetes becslések alapján 15.000-25.000 dollárt várnak. A képre kattintva a Petapixel beszámolóját és az ikonikus fénykép nagyított verzióját találod. 

iwojima.png

Fotóbulvár rovatunk korábbi részeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása