Fotóbulvár a 21. századból #13

2018. szeptember 08. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkban régi, XIX. században megjelent újságok, fotós szaklapok érdekes hírei közül válogattunk. A korábbi részekben olvashattatok a szellemfotografálásról, valamint a paparazzo trónörökösről, a fényképmoziról, fényképadóróla női rabok fotózásáról, egy marokkói lázadásról, a krokodilbőr hamisításról, kidobott fényképekről és egy angol lelkész fényképes zsarolásáról is.
Ezek a cikkek mind a XIX. századból valók, de mivel úgy látjuk, hogy napjainkban is rengeteg olyan írás jelenik meg fényképezés témában, mely szorosan nem kapcsolódik a blogunk tematikájához, a visszajelzések alapján úgy gondoltuk, hogy elindítunk egy olyan válogatást is, mely az elmúlt napok - fotográfiával csak érintőlegesen foglalkozó, mégis a fényképezéshez köthető - szenzációhajhász, különös, érdekes vagy éppen szomorú cikkeit ajánlja. 

Őrület, mégsem ajtó volt a képen, amin ezrek vitatkoztak! (24.hu)
A 24.hu szemlézte a világsajtót is bejárt képet, melyet a szerkesztésének köszönhetően elég nehéz volt beazonosítani. A fotót a Twitterre feltöltő Becky nevű felhasználó azt kérdezte az emberektől, hogy vajon ajtó vagy tengerpart látható a képen. Hogy pontosan mit ábrázol a kép, és hogy mivel érvelnek a válaszadók a képre kattintva olvashatod el! 

24door.png

Tóba fulladt egy jávorszarvas, mert félt kimenni a partra az őt fotózó emberektől (24.hu) 
Belefulladt egy jávorszarvas az amerikai Vermont államban található Champlain tóba, miután a vízből kijövő állatot megijesztették az őt fotózni kezdő emberek – jelentette a helyi sajtó. A jávorszarvas, a fényképező emberektől félve, inkább visszamenekült a tóba, de annyira elfáradt, hogy nem volt képes a víz felszínén maradni, és megfulladt. Az állat South Hero városánál próbált meg kimenni a partra, miután átúszta a tavat. A helyi természetvédelmi hatóság közlése szerint a tó New York államhoz tartozó partszakaszán ment be a vízbe, azaz több mint öt kilométert úszott a tóban, amikor partra ért. - írta a 24.hu, de a cikk sok magyar oldalon is megjelent. (index.hu; blikk.hu; 444.hu

 

Kiderült: így szelfizünk (mmonline.hu)
Hetente legalább egy szelfit készít magáról a magyarok több mint kétharmada – derült ki a Huawei felméréséből. Legtöbben családjukat és saját magukat fényképezik, 21 százalékuk pedig kiskedvencével fotózkodik a legszívesebben. Az okostelefon-tulajdonosok nyitottak a különböző extra szelfikészítési funkciók iránt: 40 százalékuk rendszeresen használ arcszépítő funkciót, filtereket és effekteket. A Huawei legújabb felmérésében arra kereste a választ, hogy milyen gyakran és milyen célból készítenek magukról szelfit a magyarok, kivel pózolnak a legszívesebben, illetve milyen extrafunkciókat és kamerát használnak a saját magukról készített képek készítésénél. A kutatásban megkérdezett felhasználók közel 40%-a válaszolta, hogy hetente legalább egyszer készít magáról szelfit, míg a szelfizés szerelmesei (13,3%) naponta akár többször is kattintanak. A válaszadók 22%-a csak havonta veszi elő telefonját, hogy saját magát fotózza, 7%-uk pedig még ennél is ritkábban, csupán évente használja okostelefonja előlapi kameráját. - olvashatjuk a Marketing & Média Online oldalán. A teljes cikket a képre kattintva olvashatod el. 

mmonline.png

Szelfizzen, és keresse meg, melyik festmény ábrázolja önt (index.hu) 
Mostantól Magyarországon is elérhető a Google Arts & Culture, az az applikáció, amelyik néhány másodperc alatt megkeresi a művészeti adatbázisában, hogy melyik történelmi portré hasonlít önre a leginkább. Mármint a mesterséges intelligencia szerint. - írta az index.hu.
Az app telefonokra a Playstore-ból és az Apple Store-ból tölthető le. Ezután csak egy szelfit kell lőnni, majd megkapjuk a hozzánk leginkább hasonlító festményeket (jobba gördítve lehet újabbakat kérni). A Google már vagy két éve létező nagy művészeti appja egyébként tényleg hasznos, marketingszempontból pedig kétségtelenül ügyes volt, amikor idén év elején elindították ezt a kis szolgáltatást, a saját szelfijeinket hasonlítja össze híres festők portréival. Az alkalmazás használata elég egyszerű: csak készítenünk kell egy szelfit, és a Google arcfelismerő technológiája listáz egy csomó hasonló remekművet az amszterdami Rijksmuseum, a washingtoni Phillips Collection vagy az ausztráliai National Portrait Gallery gyűjteményéből. Az app százalékos értékelést is ad arról, hogy szerinte mennyire hasonlít a saját fotónk a kiválasztott portréhoz. Ha a felhasználó rákattint a találatra, további háttérinfókat tudhat meg az alkotásról. 
A teljes cikket és az index munkatársairól készült képpárokat a fotóra kattintva találod.

index.png

Kaják, melyek elárasztják az Instagramot (kivultagasabb.blog.hu)
Mindig érdekes, melyek azok az ételek, amiket egyes ország lakói a legtöbbet posztolnak az Instagramra. Az ember persze azt gondolná, hogy az Y-generáció még a villásreggelijét is étteremben eszi, és telerakja a közösségi médiát avokádóval, keserű pirítóssal és buggyantott tojással. Hát nem. Legalábbis a brit fiatalok nem, ők ugyanis elsősorban a saját, hagyományos ételeikkel szeretik megtölteni az Instájukat, de legalábbis nem az avokádó a legfőbb kedvenc. Más kérdés, hogy mennyire tekinthető hagyományos brit ételnek a curry, ugyanis az végzett az első helyen, igaz, az avokádó (ha már említettük) sem szerepelt azért olyan rosszul, hiszen második lett, igaz, alaposan lemaradva a curry mögött, de simán lesöpörve az olyan tényleg brit klasszikusokat, mint a fish and chips vagy a Yorkshire puding. Szóval a TOP10 érdekes képet mutat és alighanem hűen tükrözi is a brit társadalom mai helyzetét, hiszen az első helyezett indiai klasszikus mögött a XXI. század kedvence lett a második, mögöttük azonban ott sorakoznak (még ha jócskán lemaradva is) a hagyományos ételek.
A teljes listát mely a Stay in Cornwall kutatása alapján készült a remek Kívül tágasabb blog oldalán találod. 

kivultagasabb.png

Szelfizésbe halt bele egy 18 éves a Yosemite Parkban (index.hu) 
Sajnos egyre gyakrabban jelennek meg hasonló címekkel cikkek a hazai sajtó hasábjain. A lehető legjobb képekért képesek vagyunk sokszor vakmerően, felelőtlenül cselekedni, mely nagyon rossz véget érhet.
Így járt nemrég egy izraeli 18 éves fiatalember is, mikor szelfizés közben megcsúszott, és belehalt a zuhanásba az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban. Tomer Frankfurter egy kiugró sziklán akart fotót készíteni, amikor megcsúszott, és 250 métert zuhant a mélybe. Egy több hetes amerikai kirándulás miatt tartózkodott az országban. - írta a BBC cikke alapján az index.hu

A Fotóbulvár rovatunk korábbi cikkeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása