Indul a Mai Manó Online Fotóegyetem

2018. június 08. Mai Manó Ház

Mérhető, látható, hogy az elmúlt évek során rohamosan növekszik az érdeklődés korunk művészeti jelenségeinek megértése, megismerése iránt. A fotóművészet is egyre inkább elfoglalja méltó helyét és rangját, hiszen alapvetően változtatta meg vizuális kultúránkat, új perspektívákat nyitott a művészi kifejezési formákban, valamint információs hatalommá lett a világról való tudás és az emlékezés területein. A fotó egyben a legtágabban művelt művészeti ág, gyakorlatilag mindenki űzheti, akinek van egy kis hobbi fényképezőgépe.
A Mai Manó Házban az elmúlt években már rengeteg, a fotográfiához köthető előadást rendeztünk, és ez így lesz a jövőben is. Most azonban jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akik lemaradtak a korábbi eseményeinkról, vagy éppen azoknak, akik újra megtekintenének egy-egy előadást. A Mai Manó Ház Blogon idén nyáron elindítjuk a Mai Manó Online Fotóegyetemet. A mától folyamatosan frissülő rovatunkban olyan előadásokat láthattok, melyeket még sosem publikáltunk Youtube csatornánkon.
A képre kattintva a Mai Manó Ház YouTube csatornáját találod, a bejegyzésben pedig a hamarosan megjelenő előadások listáját ismerheted meg,

screen_shot_2018-06-07_at_22_12_03.png

Útközben sorozatunk célja az volt, hogy a nézőkhöz közel hozzuk a mai fotósok középnemzedékét. Winkler Nóra olyan, már ismert, még fiatal alkotókat kérdezett, akik sikeresen indították pályájukat, munkásságukat izgalmas kiállítások és szakmai elismerések jellemzik. Beszélgetéseinken szó volt a kezdeti vágyakról, motivációkról, személyes, nagy témákról, sikerről, inspirációról, fotótörténeti és kortárs kedvencekről. Közben mindent, amit érintettünk képekben, meg is mutattuk és a fotókban gazdag esteken a jövőt érintő elképzelésekről is szó esett.

Útközben - Winkler Nóra beszélget
Bácsi Róbert László (1:27:36)
Barakonyi Szabolcs (1:12:13)
Czigány Ákos (1:04:02)
Fabricius Anna (1:26:13)
Fekete András (1:17:59)
Gőbölyös Luca (59:47)
Gyenis Tibor (1:09:44)
Kovalovszky Dániel (1:19:47)
Pecsics Mária (1:05:01)
Soltész István (1:00:49)
Stiller Ákos (1:19:32)
Szász Lilla (1:00:22)

Képes Beszéd - Beszélgetések a magyar fotográfiát meghatározó személyekkel. A havonta megrendezett beszélgetéseken olyan magyar fotósokkal, fotó körüli emberekkel beszélgetett Kincses Károly egy órányit, akik életművükkel, tevékenységükkel meghatározták a huszadik század második felének fényképészetének egy szegmensét, a fotós közéletet, akik tegnap még reflektorfényben álltak, mára azonban valamelyest kikerültek a fénykörből. A szavak mellett a képeké volt a főszerep. A videókat majd azoknak ajánljuk, akik a magyar fényképezés utolsó 50 évéről szeretnének többet megtudni.

Képes Beszéd – Kincses Károly beszélget
Díner Tamás (1:26:00)
Erdélyi Lajos (1:36:51)
Friedmann Endre (1:29:26)
Jokesz Antal (1:28:38)
Kanyó Ferenc (1:19:30)
Rédei Ferenc (1:16:18)
Szalay Zoltán (1:21:58)
Tímár Péter (1:16:44)
Tóth József Füles (1:52:43)
Török László (1:11:56)
Urbán Tamás (1:26:02)
Vékás Magdolna (1:15:43)

A Fotóművészeti Szabadegyetem sorozatunk hiánypótló kínálatot nyújt azok számára, akik magas szintű tudás igényével érdeklődnek a fotó művészetének speciális kérdései iránt. A Szabadegyetem a vetített remekművek sokasága mellett, a legfontosabb trendeket, jelenségeket mutatta be. A fotó különböző izgalmas kérdéseivel foglalkozó szakmák legkiválóbb képviselőit kértük fel a sorozat előadásainak megtartására. Névsoruk garancia arra, hogy a látogatók izgalmas szellemi és vizuális élményekben részesüljenek a gazdag fotó illusztrációval kísért előadásokon.

Fotóművészeti Szabadegyetem
Finisszázs Alföldi Róberttel és Winkler Nórával (55:57)
Eperjesi Ágnes: Valóság saját használatra – Határsértések a fotó médiumában (58:57)
Mélyi József: Passzív aktivizmus (57:47)
Radnóti Sándor: Felületkínzás, arcrongálás (53:18)
Szilágyi Sándor – Alföldi gyűtemény (56:20)
Szilágyi Sándor – Angyalosi Gergely (1:19:40)
Szilágyi Sándor – Tillman József (52:50)
Szilágyi Sándor – Szegedy-Maszák (1:56:38)
Szilágyi Sándor – Radnóti Sándor (1:22:39)
Szilágyi Sándor – Horányi Özséb (1:55:58)
Tamási Miklós a Fortepan egyik alapítója (1:19:58)

Előadások a Mai Manó Házban
Tőry Klára előadása: 1956 fotósa – Erich Lessing (1:30:04)
Erich Lessing neve összekapcsolódott az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal. A forradalom napjaiban rengeteg fotó készült és járta be a világsajtót, köztük több mint tucatnyi külföldi fotóriporter tudósított az 56-os eseményekről, de talán egyiküknek sem sikerült annyira a vasfüggöny mögötti országok helyzetét, társadalmi mozgásait, változásait megértő-megérző, az eseményeket belülről láttató képeket készítene.
Emlékeink Kertészről. (1:00:55)
A Mai Manó Ház Napfényműtermében és Szigetbecsén készült egyórás riportfilmben Baricz Katalin, Korniss Péter, Féner Tamás, Sylvia Plachy, Benkő Imre, Szelényi Károly, Szabó Judit, Raffai Béla, Nyilas Ilona és Erdélyi László Attila emlékei mellett Szigetbecse lakói is felidézik André Kertésszel közös élményeiket.


A Fotográfia és irodalom konferencia a francia Phlit kutatócsoport kutatásaira, illetve a témában már megjelent magyar kutatásokra alapozva tűzte ki céljául a magyar fotóirodalmi művek összefogó teoretikus és történeti elemzését, a magyar fotóirodalmi irányzatok és sajátosságok feltérképezését. A kétnapos konferencia kitért nemzetközi példákra, Magyarországról külföldre emigrált fotográfusok (Lucien Hervé, Ergy Landau, Brassaï) műveire csakúgy, mint az íróportrék lapokban való megjelenésére, az utazási irodalomra, a városreprezentációjának szöveg/kép viszonyulásaira, a fotóekphraszisz elméleti paradigmáira, a költészet és a fotográfia kapcsolatára, valamint a festészet, a film, a performansz transzmediális viszonyaira is. 

Fotográfia és irodalom konferencia
Albertini Béla: Fotográfiák és előzményeik a szépirodalomban – válogatás a 19. századból (24:51)
Ádám Anikó: A kép ideje - Proust és Brassaï
Biró Eszter: Komparativ analízis: a gyász-munka gesztusa. A Barthes-i “Love and Death” értelmezése Bartis Attila és Italo Calvino szövegein keresztül (23:21)
Böhm Gábor: „… a kép milyen lesz és mit őriz meg az időnek.” A fotóekphraszisz mint poétikai önreflexió és a „prózafordulat”
Csorba Csilla: A képmutogatótól a fényképíróig (Arany János találkozásai a fényképezéssel) (23:53)
Dede Franciska: Két évtized íróportréi A Hétben és az Új Időkben
Fejér Zoltán: Úr ír és fényképez
Gáspár Balázs: „...tán csak fényképfelvételek az írásaim” – Kaffka Margit és a fotográfia
Gebauer Imola: „Egyesek némák, mások beszélnek” - A szó és kép dialógusa Lucien Hervé munkásságában
Jean-Pierre Montier: Photoliterature: Trading Gazes (angol nyelvű előadás)
Kiss Noémi: Utazás, irodalom, fotográfia (20:49) 
Kovács Krisztina: A modern nagyváros vizuális reprezentációi, irodalom és fotóművészet kapcsolata a modernitásban
Krausz Katinka: „Papíron a fény fonákja” – A fotográfia Szabó T. Anna verseiben (21:01)
Laurence Le Guen: Ergy Landau at “open books” (angol nyelvű előadás)
Lénárt Tamás: A költő és a doboz. Szijj Ferenc: A tárgyak súlya
Milián Orsolya: A „pusztulás topográfiája”. A fotók és fotóekphrasziszok szerepe Farkas Péter Kreatúrájában
Nemes Z. Márió: Kép/Vers/Test
Surányi Mihály: PEREM - Városi tájkép, mint metafora József Attila verseiben és Kerekes Gábor képein
Telek Nay Ágnes: Fotó-irodalom-Budapest, Fővárosunk identitása a kortárs szépirodalom és városfotográfia korrelációjában
Visy Beatrix: Színészportrék - kép, film, szöveg transzmediális viszonyai Mándy Iván: Zsámboky mozija című művében
Zsoldos Emese: „Vajon hogy halnak meg a lélekharangok?” – Závada Pál és Szüts Miklós közös könyvéről
Beszélgetés Vető Jánossal és Bereményi Gézával a Bereményi Géza, Vető János: Antoine és Désiré - Fényképregény az 1970-es évekből c. könyvről. Beszélgetőpartner: Veiszer Alinda

Lájkolj minket a Facebookon, kövesd a Mai Manó Ház Blogot vagy iratkozz fel a YouTube csatornánkra!
Ne maradj le!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása